17. TIHOTA – mašna znamenja

/ Predstavitev svetih znamenj pred sv. mašo ob 9.55 uri / Valentin Bajuk /

V obred svete maše je vključenih več krajših trenutkov tišine, ki nas vabijo k umiritvi in zbranosti, da bi lahko bolj pozorno prisluhnili Božjemu glasu. Ta obdobja tišine izhajajo neposredno iz splošne ureditve Rimskega misala.

Tako nas, že na začetku maše duhovnik povabi, naj se ustavimo in premislimo o svojih grehih, preden skupaj zmolimo kesanje. Ta kratek trenutek tišine je namenjen našemu zavedanju, da smo grešniki, in da premislimo o besedah, ki jih bomo izrekli.

Pred glavno prošnjo znova nastopi trenutek tišine. Vsi z mašnikom vred nekaj časa molčimo; tako se zavedamo, da stojimo pred Bogom in se lahko v srcu spomnimo svojih želja.

Kratki trenutki tihote so primerni tudi po prvem in drugem berilu ter po pridigi. Namenjeni so temu, da Božja beseda prevzame naše srce in lahko oblikujemo sklepe, kako se bo prebrana Božja beseda odrazila v naših življenjih.

Najgloblji trenutek tišine nastopi po prejemu svetega obhajila, ko mašnik očisti posode in se vrne k sedežu. To je najpomembnejši čas tišine med sveto mašo, saj omogoča tistim, ki smo v svetem obhajilu prejeli našega Gospoda, da živimo v njegovi navzočnosti in pozorno prisluhnemo njegovemu glasu.


Več sv. znamenj >>