5. EKUMENIZEM – molitvena osmina za edinost kristjanov

/ Predstavitev svetih znamenj pred sv. mašo ob 10.00 uri / Arif Sulejmanović /

Kot že desetletja, je pred nami svetovna molitvena osmina za edinost kristjanov, ki bo letos od 18. do 25. januarja. Boleča rana needinosti med kristjani traja že dolgo, je pa res, da so bili v zadnjih 60.letih, ko se je 2. vatikanski koncil z odlokom opredelil za ekumenizem, ob podpori vseh pokoncilskih papežev in drugih krščanskih cerkva, narejeni veliki koraki za njeno ozdravljenje.

V času vsakoletne molitvene osmine so tudi različna srečanja in prireditve, ki se jih redno udeležujejo predstavniki katoliške, pravoslavne in evangeličanske cerkve, pa tudi drugi. Letošnje vodilo teh srečanj je oprto na besede iz knjige preroka Izaija: »Naučite se delati dobro, skrbite za pravico« (Iz 1,17)

Dobro in pravično je biti usmerjen v uresničitev Jezusove prošnje Očetu: »Da bodo vsi eno«. 

Pot ni enostavna in njenega konca ne poznamo, saj je v Božjih rokah, potrebno pa je, da tudi mi storimo vsak svoj del. Smo  različni, a imamo skupnega Boga, enega Očeta, po katerem smo vsi bratje in sestre. Ta različnost, ki ni uniformiranost nas lahko bogati. Če bo naša življenska naravnanost taka, da ob razlikah in drugačnostih ne bomo izločali ampak bomo usmerjeni v sinodalnost in občestveno povezanost, ki spoštuje in daje vrednost poklicanosti k edinosti v različnosti, bomo odkrili pot, ki je ljubezen. Ne kakršnakoli ampak taka, ki nam jo je pokazal Jezus: »Ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil«! (Jn 15,12)

V ljubljani bo priložnost, da se udeležimo katerega od dogodkov, ki so napisani na oglasni deski. Poleg molitev in drugih možnosti lahko tudi tako prispevamo svoj del za edinost kristjanov.

SEZNAM DOGODKOV V ČASU MOLITVENE OSMINE ZA EDINOST KRISTJANOV

17. 1. 2023 ob 17 h: Pastoralni center Srbske pravoslavne cerkve, Prešernova 35, Ljubljana: Pogovor o krščanstvu pred izzivi današnjega časa, sodelujejo predstavnikisrbske pravoslavne cerkve, rimokatoliške cerkve, evangeličanske cerkve AV in makedonske pravoslavne cerkve;

22. 1. 2023 ob 11h: Evangeličanska cerkev Primoža Trubarja, Gosposvetska 9, Ljubljana: Ekumensko  bogoslužje, sodelujejo predstavniki krščanskih cerkva

23. 1. 2023 ob 19 h: Cerkev Marijinega oznanjenja (frančiškanska cerkev), Prešernov trg 4, Ljubljana: Sv. maša za edinost kristjanov, somaševanje bo vodil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, po maši pričevanja predstavnikov krščanskih cerkva.


Več sv. znamenj >>