Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

JOHANN S. BACH – Zoroja, Meljnikov, Tajnšek

23 marca @ 19:30 21:30

Prijazno vabljeni na dobrodelni koncert bo 23. marca 2024 ob 19.45 uri v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Trnovem.

Izvajalci:
JURKA ZOROJA, flavta
VASILIJ MELJNIKOV, violina
MAJA TAJNŠEK, klavir

KONCERTNI PROGRAM:

J. S. BACH

KONCERT ZA OBOO (FLAVTO), VIOLINO IN BASSO CONTINUO v c molu BWV 1060R (1736), ALLEGRO, ADAGIO

G. TARTINI

SONATA v d molu, ANDANTE, MENUETTO, ALLEGRO ASSAI

G. TARTINI

LARGO ANDANTE v a molu iz koncerta D 69 za violino in continuo

J. S. BACH

LARGO E DOLCE iz Sonate za flavto v h molu

J. S. BACH

TROGLASNA INVENCIJA za klavir solo

J. S. BACH

MENUET 1 in MENUET 2 iz Sonate za flavto v C duru

C. Ph. E. BACH

POLONAISE IN MENUET iz Suite v h molu za flavto

J. S. BACH – GOUNOD

 AVE MARIA za klavir solo

A. PIAZZOLA

 AVE MARIA za violino in klavir

CH. W. GLUCK

ORFEO ED EURIDICE- DANCE of the Blessed Spirits, flavta, klavir

A. PĀRT: 

FRATRES za violino in klavir

C. FRANC: 

AVE MARIA

J. S. BACH
KONCERT ZA OBOO( FLAVTO), VIOLINO IN BASSO CONTINUO v c molu, BWV 1060R ( 1736), ALLEGRO

JURKA ZOROJA – AKADEMSKA GLASBENICA, FLAVTISTKA – BIOGRAFIJA 

Flavtistka Jurka Zoroja prof. – akademska glasbenica je diplomirala na ljubljanski  Akademiji za glasbo pri prof. Borisu Čampi. Že med študijem je prejela veliko uglednih  glasbenih nagrad, med drugimi študentsko Prešernovo nagrado in prvo mesto na  tekmovanju glasbenih Akademij Jugoslavije v Beogradu. Podiplomski študij je končala na  visoki šoli za glasbo »Karla Maria von Weber« v Dresdenu v razredu prof. Arndta Schoneja. 

Od leta 1982 do 1992 je bila solo flavtistka Slovenskega narodnega gledališča Opere in  baleta v Ljubljani, istočasno pa tudi izredna profesorica na ljubljanski Akademiji za glasbo.  Sodelovala je z mnogimi slovenskimi umetniki na samostojnih koncertih, z organisti;  Hubertom Bergantom, Tonetom Potočnikom, Cecilijo Kobal, Renato Bauer, Daliborjem  Miklavčičem, pianisti; Primožem Lorenzom, Milivojem Šurbkom, Vlasto Doležal – Rus, Gregorjem Dešmanom, Vladimirjem Mlinaričem, Majo Tajnšek, harfisti; Rudo Kosi, Pavlo  Uršič, Tino Žerdin, Anjo Gaberc in s kitaristi Jerkom Novakom, Tomažem Rajteričem, 

Andrejem Grafenauerjem, Igorjem Sajetom, Borisom Šinigojem in Erazmom Grafenauerjem. 

Kot solistka je koncertirala na mnogih glasbenih festivalih doma in v tujini – Zagorje ob Savi,  Blejski festival, Bovec, Metlika, Mariborski festival, Poletje v stari Ljubljani, Ljubljanski  umetniki Ljubljani, Ljubljanski magistrat, v Cavtatu, Mlinih in Dubrovniku. Leta 2018 je bila  gostja festivala v Malagi in Bratislavi. 

Njena umetniška interpretacija obsega vsa stilna obdobja solistične in komorne igre za flavto.  Za svoje igranje je tudi v strokovnih kritikah dobila odlične ocene. Odlikujeta jo izredno lep  ton, logično fraziranje ter velik dinamičen razpon. 

Njeno bogato in dolgotrajno pedagoško delo se v zadnjih letih potrjuje z ustanovitvijo  prve zasebne šole za kljunasto in prečno flavto v Sloveniji. Danes pa so v njej zastopani že  vsi inštrumenti in solopetje. Letos šola praznuje petindvajseto letnico delovanja. Profesor  Jurka Zoroja je izvrstna glasbenica in pedagoginja, ki pri svojem delu spremlja tudi dogajanje  na mednarodni ravni, njeni učenci dosegajo pomembne rezultate na tekmovanjih, predvsem v  tujini. Leta 2012 je bila pod njenim mentorstvom ustanovljena tudi Umetniška Akademija za  glasbeno in likovno umetnost, ki združuje umetnike obeh zvrsti in uporablja svoje prostore v  središču Ljubljane tudi za galerijsko dejavnost. 

VASILIJ MELJNIKOV – AKADEMSKA GLASBENIK, VIOLINIST – BIOGRAFIJA

Violinist profesor Vasilij Meljnikov je študiral na glasbeni akademiji v Minsku pri violinistki Olgi Parkhomenko, učenki slovitega Davida Ojstraha. Pri njej je z odliko zaključil tudi podiplomski študij z dvema solističnima recitaloma in zagovorom podiplomskega dela, izpopolnjeval se je na konservatoriju Peter I. Čajkovski v Moskvi.

S pedagoškim delom je začel kot profesor na posebni srednji šoli za izredne glasbene talente in kot asistent poučeval na glasbeni akademiji v Minsku, hkrati je bil član Državnega komornega orkestra Belorusije, s katerim je koncertiral v državah nekdanje Sovjetske zveze ter drugod po Evropi.

Od leta 1990 pedagoško in umetniško deluje v Sloveniji. Kot solist in član komornih zasedb je nastopal na mnogih pomembnejših koncertnih odrih, koncertnih ciklih in festivalih v Sloveniji in tujini. Leta 1997 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Vienna Modern Masters na Dunaju. Dve leti je bil član godalnega kvarteta Camerata Slovenica s Primožem Novšakom, Miletom Kosijem, in Cirilom Škerjancem ter je od leta 1998 član Ljubljanskega klavirskega tria s pianistom Sijavušem Gadžijevem in violončelistom Igorjem Mitrovičem.

Vseskozi je pomemben del njegovega delovanja pedagoško delo. Na akademiji za glasbo v Ljubljani je začel poučevati leta 1993 in od leta 2000 je stalno zaposlen kot profesor. Na Srednji glasbeni šoli SGBŠ-KGBL je poučeval od leta 1992 do 2022 in je dobitnik Škerjančeve nagrade.

Njegovi številni učenci in študenti so dobitniki nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, pogosto nastopajo na koncertnih odrih in so pogosto solisti z različnimi orkestri ter dobitniki Prešernovih nagrad Akademije za glasbo v Ljubljani.

Od leta 2007 pa je redni profesor in je od leta 2012 do 2018 vodja oddelka za godala. Od leta 2001 do 2012 je bil mentor Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo, ki je zaslovel z odmevnimi koncertami doma in v tujini.  Od leta 2004 do leta 2010 je deloval kot koncertni mojster v Simfoničnem orkestru RTV Slovenije. Od leta 2010 je  aktivno sodeloval z ansamblom Zagrebški solisti.

Vasilij Meljnikov je dobitnik Betettove nagrade in Zlate plakete Univerze v Ljubljani za izjemne umetniške in pedagoške zasluge.