Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

KONCERT V SPOMIN J. S. BACHA v izvedbi J. Zoroja, V. Meljnikov, M. Perestegi

18 marca, 2023 @ 20:00 21:00


V sodelovanju z župnijo Lj. Trnovo, društvom Finžgarjeva galerija in Rotary klub Ljubljana barje se tudi letos poklonimo spominu na rojstni dan skladatelja J. S. Bacha (1685-1705) s slavnostnim koncertom. Meseca marca, praznujemo 338. obletnico njegovega rojstva in se pridružujemo dogodkom ter koncertom, ki jih izvajajo glasbeniki po vsem svetu v t. i. Bachovem marathonu.

V Trnovski cerkvi bodo v soboto, 18. marca gostovali trije vrhunski glasbeni umetniki v že uveljavljenem komornem triu:


JURKA ZOROJA, flavta

VASILIJ MELJNIKOV, violina

MARIO PERESTEGI, orglePrisluhnili bomo čudovitemu skladateljskemu opusu J. S. Bacha in še nekaterim mojstrom baročne  komorne glasbe.

Zbrana sredstva bodo namenjena varovancem Združenja gluhoslepih Slovenije Dlan. S skupnimi močmi zmoremo več !


KONCERTNI PROGRAM :

G. TARTINI: SONATA v  D- duru -trio, Andante -Menueto – Allegro
J. S. BACH: KONCERT za violino, flavto in orgle BWV 1060, Allegro , Adagio
CH. W. GLUCK: ORFEO ED EURIDICE- DANCE of the Blessed Spirits, flavta, orgle
G. TARTINI: ARIA za violino solo, LARGO za violino in orgle
J. S. BACH: POLONAISE , MENUET iz SUITE v h- molu BWV 1067
J. S. BACH: FANTAZIJA V g – molu BWV 542 za solo orgle
C. PH. E. BACH: DUETTO V G- duru H 598 za flavto in violino, Andante, Allegretto 
J. S. BACH: Dva korala BWV 730 in 731 za orgle solo
F. LITSZ: VIA CRUCIS, Station IV. , V. in Vl.
A. PĀRT:   PASSACAGLIA
A. VIVALDI:   KONCERT v a  – molu , RV 522, Allegro, za violino, flavto in orgle


GLASBENI UMETNIKI:

JURKA ZOROJA, flavta

Flavtistka JURKA ZOROJA je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Borisa Čampe. Komaj šestnajstletna je že nastopila kot solistka z Mozartovim koncertom za flavto in orkester. V času študija je prejela mnogo nagrad na državnih tekmovanjih kot solistka in v komornih zasedbah. Je dobitnica študentske Prešernove nagrade ter prejemnica 1. nagrade na Tekmovanju glasbenih akademij v Beogradu. Magistrski študij je zaključila na Hochschule für Musik Carl Maria von Weber v Dresdnu, kjer je bil njen mentor prvi flavtist Staatskapelle Dresden prof. Arndt Schöne. Deset let je bila solo flavtistka orkestra SNG Opera in balet v Ljubljani in hkrati tudi izredna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 1992 je ustanovila svojo Umetniško šolo. To je bila prva zasebna glasbena šola v samostojni Sloveniji za kljunasto in prečno flavto, danes pa so v njej zastopani vsi inštrumenti. Je prejemnica več nagrad  za uspehe svojih študentov na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Njena umetniška interpretacija obsega vsa stilna obdobja solistične in komorne igre za flavto. Nastopa v komornih zasedbah z domačimi in tujimi umetniki. Koncertira v Sloveniji, Evropi, Rusiji in pripravlja koncert v ZDA. Letos se je predstavila tudi kot slovenska umetnica v okviru svetovne razstave v Dubaju.

VASILIJ MELJNIKOV, violina

Violinist VASILIJ MELJNIKOV je študiral na Glasbeni akademiji v Minsku pri Olgi Parkomenko, učenki slovitega Davida Ojstraha. Z odliko je zaključil tudi podiplomski študij z dvema solističnima recitaloma in zagovorom naloge iz metodike. Izpopolnjeval se je še na Konservatoriju Čajkovskega v Moskvi pri prof. Bezrodnem in Belenjki. S pedagoškim delom je začel na srednji šoli za izredne glasbene talente ter kot asistent na Glasbeni akademiji v Minsku, obenem pa je bil član Beloruskega državnega komornega orkestra. Od leta 1990 deluje v Sloveniji. Kot solist in član komornih zasedb je nastopal na mnogih pomembnih koncertnih odrih in festivalih v Sloveniji in tujini. Leta 1997 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Vienna Modern Masters na Dunaju. Bil je član godalnega kvarteta Camerata Slovenica, od leta 1998 pa je član Ljubljanskega klavirskega tria, skupaj s pianistom Sijavušem Gadžijevim in violončelistom Igorjem Mitrovićem. Med 2004 in 2010 je bil koncertni mojster v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Od leta 1992 poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, od leta 1993 pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je redni profesor ter predstojnik oddelka za godala. Njegovi učenci so dobitniki nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter koncertirajo z različnimi orkestri. Bil je tudi mentor Simfoničnega orkestra AG, ki je zaslovel z odmevnimi koncerti doma in v tujini. Za umetniške dosežke na področju glasbene poustvarjalnosti in za zavzetost pri širjenju glasbene kulture je leta 2005 prejel Betettovo nagrado.

MARIO PERESTEGI, orgle

Koncertni organist in pedagog MARIO PERESTEGI (Zagreb) je diplomiral iz cerkvene glasbe na Vseučilišču v Zagrebu – Inštitutu za cerkveno glasbo »Albe Vidaković«. Orgle je študiral pri akademiku, rednem profesorju Anđelku Klobučarju in pridobil tudi orgelsko diplomo. Podiplomski študij orgel je opravil na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Hubertu Bergantu, specializacijo iz orgel pa pri red. prof. Mariu Penzarju na zagrebški »Muzički akademiji«. V interpretaciji francoske orgelske literature se je izpopolnjeval v Parizu pri organistki Marie-Claire Alain. Kot solist in v različnih komornih zasedbah je izvedel že več kot 400 koncertov. V Sloveniji in na Hrvaškem je izvajal koncertne programe na vseh pomembnih orglah v stolnicah in koncertnih dvoranah.  V tujini je nastopal na mednarodnih festivalih orgelske glasbe (Riga, Sydney, Canberra, Wiliamsburg, Olomouc, Brno, Dunaj, Pariz, Salzburg, Bruselj, Liverpool, Roskilde, Soči, Moskva, Frombork, Trst, Berlin, Münster) in na različnih koncertnih ciklih (Rim, Trst, Bruselj, Hannover, Helsinki, Istanbul, Beograd, Novi Sad). Imel je dve pomembni turneji: po Avstraliji (Sydney, Melbourne, Canberra) in v ZDA (Washington, Wiliamsburg, Chicago, Boston, New York). Koncertiral je tudi na velikih orglah v katedrali Notre-Dame v Parizu. Na Akademiji za glasbo UL poučuje od leta 1995. Ima naziv rednega profesorja za področje orgel ter je predstojnik oddelka za sakralno glasbo.