Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

ODPOVEDANO – MAŠA S KLASIČNO GLASBO – Bach, Händel, Caccini, Mozart v izvedbi Ane in Mance Kosmač

27 marca, 2022 @ 19:00 20:00


!!! ZARADI BOLEZNI JE ODPOVEDANO!!!

V nedeljo 27.3. bomo pri večerni sveti maši v sklopu cikla maš s klasično glasbo prisluhnili Ani in Manci Kosmač, ki nam bosta na violo, violino in klavir predstavili priredbe nekaterih najbolj znanih del, ki so jih napisali  Bach, Händel, Caccini in Mozart.

Vabljeni!

Manca Kosmač se je s šestimi leti začela učiti igranja violine v razredu prof. Polone Češarek, kasneje pa je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Janeza Podleska, kjer je lani tudi maturirala. Svoje znanje je pridobivala na mojstrskih tečajih priznanih profesorjev doma in v tujini. Udeležila se je več domačih in mednarodnih tekmovanj, kjer je kot solistka ali v komornih sestavih dosegala izjemne rezultate. Manca izredno uživa v interpretacijah komorne glasbe, med drugim je kot violistka članica komornega godalnega orkestra Camerata Laibach. Oktobra je pričela s študijem viole na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Maji Rome.

Ana Kosmač je s 5 leti začela z učenjem klavirja pri prof. Sijavušu Gadžijevu na Glasbeni šoli Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Vzporedno s šolanjem na Škofijski klasični gimnaziji je obiskovala tudi programa glasbe na KGBL. V letu 2020 je skupaj z Urško Gutnik in Miho Grmekom Seražinom izvedla šest koncertov po Sloveniji v okviru Glasbene mladine Slovenije (koncertni cikel GM Oder).  Med šolanjem je sodelovala na različnih internih in javnih nastopih, pri projektih šole in drugih prireditvah. Ana trenutno obiskuje tretji letnik Pravne fakultete v Ljubljani.

Cikel šestih suit za violončelo solo je J. S. Bach ustvaril v obdobju med 1717 in 1723, ko je služboval kot vodja kapele v Köthnu. Na začetku maše bomo slišali uvodni preludij Suite št.1 v G-duru v priredbi za violo solo.

G. F. Händel je leta 1711 napisal opero Rinaldo, ki je zaradi spevnosti linij in zanimive zgodbe še danes ena najbolj izvajanih oper širom sveta. Almirenina arija v drugem dejanju Lascia ch’io pianga opisuje bolečino izgube, žalost in nesrečo krute usode, ki ji bomo prisluhnili v zvoku violine in klavirja med darovanjem.

Renesančni skladatelj G. Caccini je sicer svoje najbolj prepoznavne sledi pustil pri uveljavljanju opere, mnogi pa ga poznajo tudi po izredno liričnih in blagozvočnih arijah.Danes pa bomo pri obhajilu, v priredbi za violino in klavir, prisluhnilinjegovi Ave Mariji, ki jeena izmed najslavnejših uglasbitev molitve Zdrava Marija.

Ave verum corpus je gotovo med najbolj znanimi skladbami avstrijskega skladatelja W. A. Mozarta. Motet naj bi Mozart dokončal šest mesecev pred svojo smrtjo, posvetil pa ga je prijatelju Antonu Stollu ob prazniku svetega rešnjega telesa. V originalni izvedbi je motet napisan za mešani pevski zbor, godala in ogrle, na koncu maše pa bomo slišali priredbo za violino in klavir.