Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

LENCA TOMAŽEVIČ SAVNIK, otvoritev slikarske razstave

5 januarja, 2023 @ 20:00 22:00


Finžgarjeva galerija vabi v četrtek, 5. januarja ob 20. uri, na otvoritev slikarske razstave
Magdalene Tomaževič Savnik z naslovom “IZ SVETA ŠPORTA V SVET SLIK”.


Otvoritev razstave bo glasbeno dopolnila pianistka MAJA TAJNŠEK.

Se vidimo!


Magdalena-Lenca Tomaževič Savnik se je rodila dne 20. 9. 1945 v Beljaku, v Avstriji. Z mamico je po rojstvu ostala  pri dedku in babici na Koroškem. Šele ko sta z mamico smeli prestopiti Jugoslovansko mejo, je po treh letih in pol prvič  srečala in objela svojega očeta. Ko je z otroškimi očmi radovedno opazovala mestni utrip Ljubljane si je zaželela postati kotalkarica in  vpisali so jo v kotalkarski klub Olimpija. Ob ing. Bloudku, in odličnih trenerjih je ta šport močno vzljubila. Poleg šole mu je posvetila ves prosti čas. Poleti je kotalkala, pozimi pa drsala. Že v osnovni šoli je močno uživala tudi pri urah risanja in slikanja.

V svojem športnem obdobju je nanizala več pomembnih uspehov. Pri 18 letih je v Beogradu postala podprvakinja Jugoslavije v umetnostnem drsanju, v Zagrebu pa podprvakinja Jugoslavije v umetnostnem  kotalkanju. Pri 19 letih je Velenju  na slovenskem republiškem prvenstvu zmagala v umetnostnem kotalkanju. V časopisih so jo pogosto omenjali in jo imenovali tako, kot jo je ing. Bloudek – kot Alenko Savnik. V tem obdobju so slovenski športniki pogosto nastopali tudi na kotalkarskih in drsalnih revijah v tujini, npr. na Dunaju, v Stuttgartu, v Heilbronnu , Ferrari itd. Leta 1965so se,  kot posameznica (Lenca Savnik) in  kot  dvojici (Franek Klemenc in Katjuša Derenda ter Mitja Šketa in Anči Dolenc ), kvalificirali  na Evropsko prvenstvo v Madridu. Žal pa jim niso pravočasno poslali španskih vizumov in se prvenstva niso udeležili. Pri 21 letih, je resna športna poškodba desnega gležnja, zaradi kamna na plošči, ob doskoku pri zahtevnem skoku AXEL, Lenci  prekinila njeno uspešno tekmovalno športno pot.

Na prehodu med gimnazijo in univerzo je Lenca nihala med arhitekturo, biologijo in psihologijo. Resno je razmišljala tudi o možnostih svoje poti v slikarstvo. Odločila se je za psihologijo. Kot psihologinja je na Zavodu za zaposlovanje vodila oddelek za poklicno usmerjanje učencev, dijakov in študentov in bila članica komisije za podeljevanje Zoisovih štipendij nadarjenim študentom in dijakom. Zaradi službe in družine (ima tri sinove in moža zdravnika), je morala željo po slikanju prihraniti za kasnejši čas. Šele, ko so njene vnučke in vnuček začeli obiskovati osnovno šolo, je končno lahko začela slikati. Prijatelji likovniki so jo  povabili v skupino pri akademski slikarki Zdenki Žido in oči so ji lahko zažarele ob poslušanju njenih napotkov. Risala in slikala je pod Zdenkinim potrpežljivim, naklonjenim in razumevajočim vodstvom. Dodatno je ves čas brskala po strokovni literaturi. Da bi se še bolj izpopolnila, se je vključila tudi v delavnico Narodne galerije. Pridružila se je delavnici mag. Nuše Lapajne, delavnici akvarelista Petra Lazareviča, likovni delavnici na Sinjem vrhu in na turistični kmetiji Vinharje, ki ju je vodil znani pedagog Tone Rački, in tudi nekaterim drugim slikarskim delavnicam.

Junija 2021 je imela v Škofjeloški knjižnici svojo prvo samostojno razstavo. Po prvem, leta 2016, se je zapored udeležila še šestih srečanj EX TEMPORE na Bledu. Poleg blejskega se je udeležila še  številnih drugih tovrstnih srečanj po Sloveniji. Kar nekaj let že slika in sprejeli so jo v  Društvo Likovnikov Ljubljana. Tudi lepi spomini na športne dosežke, so Lenco opogumili ob odločitvi, da izbrane slike iz svojega, že kar obširnega ljubiteljskega slikarskega opusa, v Finžgarjevi galeriji na ogled postavi in Vas z njimi v svoj bogati, sijoči, barviti, raznovrstni, likovni svet povabi.


Pianistka MAJA TAJNŠEK izhaja iz ugledne glasbene družine Rijavčevih. Za seboj ima več kot 30 let uspehov in  pedagoškega dela. Dolgo vrsto let je delovala na domači GŠ Idrija, ter hkrati še na GŠ Ribnica, GŠ Ajdovščina, Srednji glasbeni šoli Velenje, Konservatoriju v Trstu, Srednji vzgojiteljski šoli, kasneje še na GŠ Rakovnik  in Montessori inštitutu. Trenutno ima svojo privatno šolo, ter deluje na GŠ Stična in kot korepetitorka . V karieri je z učenci dosegla več kot 145 nagrad na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih ter  več kot 50 nagrad s  korepeticijami.

Šolala se je na Srednji glasbeni šoli in  Akademiji v Ljubljani,  pozneje pa je že ob redni službi  opravila  dveletno specializacijo pri ruskem prof. Sijavušu Gadžijevu  v Gorizi in sicer za učenje zelo nadarjenih učencev ( 1995 .-1997). Naslov  tega diplomskega dela  je   primerjava Lisztovih Transcendentalnih  etud z Etudami  op.1. Nato je leta 2001  vpisala in opravila  še  enoletno specializacijo na Ruskem konservatoriju  A. Scriabin v Parizu   pri  prof. I. Lazku . Več  let je bila  tudi  contact  student na Visoki  šoli  za glasbo in ples  v Koelnu  pri prof.dr. Arbo Valdmi  ( 2009  – 2013 ). Leta 2012  se je odločila še za specialistični študij klavirja na  Akademiji lepih  umetnosti v Beogradu pri  prof. Valdmi. Še pred tem je leta 2009  vpisala doktorski študij  Edukacijskih  ved na Pedagoški  fakulteti Univerze na Primorskem , kjer je  zaključila  2 letnika doktorskega študija. Še posebej  jo zanima fenomen  pozitivnega  oz. zdravilnega  vpliva glasbe, ter teoretično praktični znanstveni okvir nadarjenosti in zgodnjega vključevanja otrok k učenju igranja instrumenta.

Maja Tajnšek je 15 let obiskovala številne mojstrske tečaje (Ženeva,Feldkirchenu, Heidelberg,  Dunaj, Parnuj, Pariz, Dubrovniku, Haus Marteau, Beogradu itn.  Sodelovala je na odmevnih festivalih ,kot so Tango festival Idrija, Grajski večeri Idrija, Lange Nacht der Kirchen  na Dunaju, Luč onkraj miru v Grazu , EPTA konfserenci v Novem Sadu , Festival  Salzburg , Beograd,  Ljubljana , poletni in zimski  festival Parnu Estonija idr. Redno izvaja koncerte z uglednimi glasbeniki v različnih zasedbah, snemanja  in krstne izvedbe slovenskih in tujih avtorjev ter promocije v tujini , kjer velikokrat promovira domačo kulturno glasbeno dediščino. Je tudi nosilka licence Šole na daljavo ( Studio Kreator )  za slovenski, hrvaški, nemški, italijanski trg   ( začetna in nadaljevalna stopnja ). Posnela  je CD Najlepši slovenski samospevi s tenoristom  Andrejem Ažmanom., ter velik del glasbene zapuščine pokojnega starega očeta I. Rijavca v studiu RTV Slovenija. Že več kot 10 let organizira številne dogodke, mojstrske tečaje, koncerte, delavnice , seminarje, poletne šole in je direktor tekmovanja Ivan Rijavec za klavir in harmoniko. V letu 2021 je bila idejni vodja in direktor velikega spletnega tekmovanja Glasbena čipka iz Idrije. Tudi sama vodi poletne šole ( Stična, Ljubljana, Idrija ) ter je član ocenjevalnih komisij . Za svoje delo je prejela  razne  nagrade in priznanja ,od katerih izstopajo prestižna  nagrada za najboljšega pedagoga ( 2009 ) Diploma d ‘onore „ Isola del Sole“  ter nagrado za pedagoške dosežke v Cortemilii,  Povolettu, Sremski Mitrovici, Beogradu  ter nagrado profesorju z največ nagrajenimi  učenci (Cesenatico).