INES FUGINA MALNAR – otvoritev slikarske razstave

V četrtek, 10. 11. 2022 ob 20. uri smo otvorili razstavo umetniških del Ines Fugina Malnar. Ines z inovativnimi tehnikami ustvarja prelepe podobe, ki gledalcu vzbujajo prijetne emocije in duhovni mir ter prav vsak prostor spremenijo v prijeten ambient.

Pogovor je vodil Dušan Brešar, dogodek pa glasbeno popestrila flavtistka Jurka Zoroja.

video: Uroš Pust


Galerija slik


Slike iz dogodka

“Ines Fugina Malnar je rojena leta 1956 v Karlovcu, kjer je končala gimnazijo. Od leta 1976 živi v Ljubljani, kjer je na Filozofski fakulteti diplomirala iz Primerjalne književnosti in literarne teorije ter angleškega jezika. Večino delovnih let je bila zaposlena na RTV Slovenija.

Ob srečanju z neko Michaelangelovo risbo v mali privatni galeriji na otoku Korčuli je dojela, da so slike vrata v druge svetove, druge razsežnosti: to spoznanje je bilo kot prebujenje. Vendar nikoli ni razmišljala, da bi sama slikala, A na neki slikarsko-meditativni delavnici v Štanjelu je prišla v stik z barvami in tako se je začelo. Nastajale so slike – kot intuitivne podobe, ki so se prelile na platno.  Sprva jih ni razumela, a ker je občutek ob ustvarjanju bil pristen in doživljajsko intenziven, je slikanje postalo nuja in užitek obenem in dojela je, da so slike slutnja in obet novega, drugačnega, svetlega, ki nas spominja, da je to lahko resnični svet znotraj in zunaj nas. Zlata je vibracija našega lastnega zaklada, ki ga nosimo v svojih srcih, a smo ga zakopali pod skrbi, bolečine, dvome, obup, pozabo, odtujenost: njena moč je nežna, a odločna, nevsiljiva, a vedno pripravljena. 

Razstavljala je v galeriji Alga v Izoli, Knjižnici Jožeta Mazovca Ljubljana, Knjižnici Otona Župančiča Ljubljana, Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, Mestni hranilnici NLB Ljubljana, Mestni knjižnici Grosuplje, Knjižnici Šiška v Ljubljani, Knjižnici Ivana Gorana Kovačiča v Karlovcu, Galeriji kavarne Zvon v Izoli, Termah Zreče in Topolšica, Galeriji Antona Trstenjaka v Ljutomeru, Galeriji Pod mestnim tgom v Idriji, na razstavi Parallax v Londonu ter kot del skupinskih razstav na Magistratu Ljubljana in Knjižnici Polje Ljubljana. Prispevki o njenem delu so bili objavljeni v revijah VL Visual Language (6/2014), Women in Art 278 (5/2014 in 4/2016) ter  Ljubljana (9/2021)

Trenutno ima majhno galerijo finnes.ART na Gosposvetski ulici v Ljubljani.”

Umetniški kredo: Svet ni le materija, je predvsem “snov, iz katere so stkane sanje”. Eden od medijev, ki nam omogoča vpogled v te nivoje bivanja je umetnost. Umetnost nas združuje s samim seboj ter drugega z drugim. Spominja nas na skrvinost in svetost življenja in bivanja med nebesom in zemljo v tej čudoviti obliki, ki se ji reče človek. Umetnost nam odpira srce, čutenje, ustvarjalnost, spomin na esenco, numinoznost, božanskost ter  v nas prebuja občutek za lepoto, plemenitost in sočutje. Le dovoliti si je treba.”

Mnenja o delu:

“Ines Fugina Malnar ustvarja že vrsto let, neobremenjena s kanoni uradne umetnosti. Predaja se spontanemu, intuitivnemu ustvarjanju, pri katerem čopič pleše, kot mu poje njena duša. Zazrta vase posluša veter, ki veje čez notranje krajine njenih subtilnih svetov in pripoveduje o odtenkih njenih občutkov, o oblikah njenega počutja, o simbolih, ki nastajajo v vrtu njenega duha. Nastajajo ekspresivne slike, v katerih je umetničin pravi jaz, ki ne potrebuje maske ali preobleke, da bi se spogledoval s svetom, kateremu je na ogled. Iskreno pripoveduje svoje zgodbe. V abstraktnih oblikah tako začutimo skoraj nevidne figure, ki lahkotne kot duh lebdijo med gubami barvnih odtenkov. Med njimi žari zlata, barva duhovnega, kozmičnega in božanskega, ki slike posveti skoraj v ikone, v katerih se časti globoka univerzalna energija, ki prevzame vsakogar, ki zna gledati s srcem” (Darija Kovačič, ob razstavi v Grosupljem)

“V svojem večletnem ustvarjanju je Ines Fugina Malnar ustvarila obsežno zbirko umetniških podob, ki po svoji vsebini niso vezane na naš tuzemski , snovni svet, temveč opisujejo nevidne niti življenja, nekakšne abstraktne duhovne svetove, iz katerih izhajajo naše duše. Čeprav smo na naš vir, iz katerega smo nastali in ki nas še vedno spremlja na vsakem koraku, zaradi moči našega razuma pozabili, nas avtorica s svopjimi podobami nežno spominja na čas, ko smo bili eno s svetlobo in se telesno še nismo ločili od Enosti  oziroma Enega, ki nas vse povezuje. Prelivanje zlatih in srebrnih barv, ki se na njenih slikah hudomušno prepletajo z drugimi barvnimi odtenki, (…) opazovalca prenese v svet ugodja in topline, v katerem se naša duša počuti varno in mirno. Zgodbe, ki jih niza s spretno dodanimi detajli in potezami, so tako povezane s pozitivno sporočilnostjo na temo naše notranje moči in svetlobe, ki se zlahka poveže s tem, kar naše oči vidijo na platnu. Tako kot takrat, ko spoznamo sorodno dušo in nam zaigra srce, lahko delček svojega duhovnega bistva prepoznamo tudi v njeni umetnosti(…) v zlati, kraljevski barvi, ki vibrira in se dotakne naše notranje moči in vere, da lahko uresničimo svoje sanje in izpolnimo svoje poslanstvo. Kanalizirana sporočila, ki jih slike izražajo, so povezana z iskanjem samozavesti, samozaupanja in vere v življenje, informacija, ki se skriva v slikah, pa se zlahka preseli v opazovalčevo notranjost in zaživi v njem kot spodbuda, upanje in veselje. Pravijo, da je energija nevidna, toda ko gledamo avtoričine male mojstrovine, v katerih se barve prepletajo z duhovno snovjo in človeškimi mislimi, pravzaprav zremo v nekakšen energetski portal, ki nezadržno in toplo vdira v naše bistvo in spreminja ne le naše razpoloženje, temveč tudi naša spoznanja o samih sebi in življenju. Predvsem pa nam ponujajo možnost, da v njih začutimo preslikavo samih sebe. In ko boste v eni izmed njenih slik prepoznali svojo dušo, boste še sami presenečeni, kako lep in razkošen notranji svet se skriva za gosto tančico našega razuma. “(Marta Pirnar Tittle)

»Neskončno stara in neizmerno velika želja človeka po veličastnem, svetem, bogatem in popolnem se občasno poudari in izrazi v posameznikih skozi njihovo globoko osebno doživljanje, sprejemanje in razumevanje sveta, okolja ter vsega, kar jih obdaja. Korak levo ali desno od splošno veljavne poti je korak v drugačnost. Enim vidna bolj, drugim manj, sploh če jo gledamo površno in v naglici. V kolikor vsaj za trenutek postojimo in se v korak tega odklona vtkemo s svojim telesom, čustvi in srcem, zaživimo v drugačnem svetu. Za nekatere je črn in plašljiv, drugim svetel in poln upanja. Slikarka Ines Fugina Malnar ga vidi v zlatem. Povprek in počez, kolikor je le možno zlata objeti z enim pogledom ali nesti v obeh rokah. In tu ni ničesar več! Ne nudi alternative ali drugega prepričanja, toliko je njen umetniški svet, naj gre za dozorele ali poskusne kreacije, svetel in poln optimizma. Če ne za druge, zanjo tudi čas nima okvirja in je zlat sam po sebi. Drzno in obljubljajoče.«

Srečko Pavličič, Galerija Anton Trstenjak, Ljutomer


http://inesfugina.artspan.com/


Organizacija dogodka:
DRUŠTVO FINŽGARJEVA GALERIJA
(Dušan Brešar, Jurka Zoroja, Uroš Pust)

Voditelj:
Dušan Brešar

Pevska točka:
Jurka Zoroja, flavta

Video in urednikovanje strani:
Uroš Pust

Zahvala vsem sodelujočim in podpornikom!

Lj.-Trnovo, 10. 11. 2022
Več prispevkov >>>