Pokončna drža             

/ Rebeka Dobravec /
“Ni besed, ki bi opisale izkušnjo Pokončnosti. Podobno kot  je opis koncerta ali športnega dogodka le senca tega, kar se zgodi v živo. Pokončnost je “poznavanje samega sebe, pomaga k večji samozavesti” (vir: SSKJ).

Program Pokončna drža, dobra drža smo ustvarili ob porasti slabe drže pri otrocih in mladostnikih, ki jo opažamo v zadnjih letih. Dokazano je, da je sključena drža tudi resen dejavnik tveganja pri razvoju psihičnih motenj. Pri otrocih in mladostnikih v zadnjem desetletju opažamo tudi njihov porast. Otrokom (in odraslim) se je zelo znižala tudi zmožnost koncentracije, samokontrole, prenašanja bolečine (psihične in fizične). Nič od tega ni vezano samo na to, kako se držimo. Vendar pa je fizična drža telesa neposredno povezana tudi z razmišljanjem in počutjem.

Program je zasnovan za predšolske in šolske otroke ter spremljajoče odrasle (starše, učitelje, zdravstvene delavce).Program, ki ga je s sodelavci zasnovala zdravnica Saša Staparski Dobravec, obstaja od leta 2015. Od takrat se je za nego pokončnosti odločilo več kot 60 osnovnih šol po Sloveniji.

Uvajanje poteka tako, da najprej na šoli izvedemo skupno strokovno izobraževanje za vse zaposlene. Potem se zainteresirani učitelji prijavijo na izobraževanje v sklopu KATIS, MIZŠ. V štirih srečanjih po dve ali štiri šolske ure se skozi celostne telesne vaje ukvarjajo s svojo bio-psiho-fizično pokončnostjo.  Po izobraževanju je vsak izmed učiteljev povabljen, da po svojih zmožnostih v razred vpelje nego pokončnosti, vsak dan 6 minut. Postopoma in z ljubeznijo do sebe in otrok. Vsaka izmed devetih vaj ima tudi svojo osnovno “meditativno” vsebino – sporočilo, ki nam pomaga, da poleg telesa pokonci postavimo tudi svojega duha. S tem izboljšujemo pogoje tudi za to, v kar verujemo kristjani, da se zavedamo, da v nas prebiva Sveti Duh. Vsebina čuječnosti je vodilo za lastno molitev ali meditacijo, spodbuda, da doživimo svoje telo kot celoto – skupnost fizičnega in duhovnega.

Vsaka osnovna šola ima tudi vsaj enega skrbnika programa Pokončna drža, dobra drža. Skrbniki skrbijo predvsem za to, da živi program med zaposlenimi, kajti otrok ne bo pokončen brez vzora. Vaj na internetu je neskončno, pokončnih odraslih v našem okolju pa omejeno mnogo. Istočasno so skrbniki vez med šolo in zdravstvenimi delavci. 

Skrbniki in učitelji so vsako leto povabljeni na obnovitveno delavnico, kjer ponovimo vaje in popravimo male nepravilnosti, ki so se med letom nabrale. Hkrati je to odlična priložnost za izmenjavo vtisov in novih idej. 

Ob uvajanju programa omogočamo prisotnost fizioterapevta ali kineziologa na vseh stopnjah izobraževanja. 

Vedno smo veseli tudi pobud staršev, brez njih nega pokončnosti ne more biti učinkovita. Po analogiji uvajanja ustne higiene, pri tem, da so zobje popravljivi in zamenljivi, hrbtenica pa ne!

 


Več prispevkov >>