Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

SIMBOLIKA VRTNIC V UMETNOSTI

15 maja, 2022 @ 19:45 21:30

Agape v Trnovem vabi v nedeljo, 15. 5. ob 19.45, na predavanje mag. Olge Paulič, ki vam bo predstavila simboliko vrtnic v umetnosti. Dogodek bo pod paviljon Agape.

Lepoto, vonj in razkošje vrtnic so opevali številni umetniki, tako glasbeniki, pesniki kot tudi slikarji, kiparji in celo arhitekti.  Vrtnica je dobila v antičnem času različne simbolne pomene in s tem je povezanih več zgodb o njenem nastanku: Podobno se je zgodilo številnim drugim cvetlicam. Zgodbe o vrtnicah je objavil leta 7 pesnik Ovid v zbirki Metamorfoze. Upodabljali so jih v motivih tihožitij, krajin, aktov, žanra in portretih.

Predstavili bomo, kako se je simbolni pomen vrtnic spreminjal in kako prav zaradi njih lahko prepoznamo sporočila posameznih umetnin, saj so umetniki pri svojem  ustvarjanju upoštevali spreminjajočo cvetlično simboliko.

Z razvojem krščanstva se je razvijala tudi cerkvena ikonografija cvetja, Marija je postala kraljica rož. Simbolne pomene vrtnic poznamo v marijanski, kristološki in svetniški ikonografiji.

V renesansi so nastajale enciklopedije s posvetnimi in cerkvenimi pomeni cvetja, ki so bile umetnikom v pomoč.

Vrtnice je upodobil celo arhitekt Jože Plečnik, ki je eno od bogatih privatnih hiš na Dunaju oblekel v plašč iz vrtnic.

Predstavili bomo tudi najstarejše slovenske vrtnice, ki jih je slikarka Maja Tomažič upodobila na slovenskih znamkah leta 2017 in vse vrtnice, ki imajo v letu 2022  slovenska imena.

Mag. Olga Paulič