Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

JESENSKI KONCERT FLAVTA – KITARA; DFG

10 oktobra, 2023 @ 20:00 21:00


Prisrčno vabljeni na jesenski koncert, ki ga društvo Finžgarjeva galerija prireja v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Trnovem.

JURKA ZOROJA – flavta
KATJA POROVNE – SILIČ – kitara

Koncertni program:

G.F.HÄNDEL: 

SONATA  a- mol ( HWV 362)
I.  LARGHETTO
II. ALLEGRO

J.S.BACH: 

SONATA  C- dur ( BWV 1033 )
MENUET I.
MENUET II.

G. FAURÉ: 

PAVANE op.50

RR BALDANI: 

AVE MARIA
SOUVENIR
PREGHIERA
SIMPATIA

RR BALDANI: 

BELLS AT THE DAYSPRING
COPACABANA TERASA, MIZA 14
DEŽEVNO, OBČASNO SONČNO za kitaro solo

M. RAVEL:

PIECE EN FORME DE HABANERA

J. IBERT: 

ENT’RACTE

L. BOUTROS:   

AMASIA

A. PIAZZOLLA: 

1900
CAFE 1930

S. MYERS:

CAVATINA FROM DEER HUNTER

JURKA ZOROJA, akademska glasbenica, flavtistka

je rojena  v Ljubljani in diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani ,v razredu prof. Borisa Čampe . Legendarni profesor, ki je  vzgojil številne izjemne slovenske flavtiste  je študiral v  Parizu in od tam  v naš kulturni prostor prinesel moderno francosko šolo za flavto, jo je začel poučevati že pri njenih petnajstih letih .Tako je s šestnajstimi leti že nastopila kot solistka v Narodni galeriji z Mozartovim koncertom za flavto in orkester.

V času študija je prejela mnogo nagrad , na državnih tekmovanjih solistično in v komornih zasedbah.Je dobitnica študentske Prešernove nagrade in prejemnica 1.nagrade na tekmovanju Glasbenih Akademij Jugoslavije v Beogradu. 

Magistrski študij je zaključila na Hochschule für Music Carl Maria von Weber v Dresdnu, kjer je postal njen mentor prvi flavtist Staatskapelle Dresden prof.Arndt Schöne.

Jurka Zoroja je bila deset let  solo flavtistka orkestra Slovenske Opere in baleta v Ljubljani  in hkrati tudi izredna  profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani, leta 1992 pa je ustanovila svojo Umetniško šolo , ki deluje še danes. To je bila prva zasebna glasbena šola v samostojni Sloveniji za kljunasto in prečno flavto , danes pa so v njej zastopani  že vsi inštrumenti in solo petje.Je prejemnica več kot 25 slovenskih in mednarodnih  nagrad za uspehe svojih študentov na različnih domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Njena umetniška interpretacija obsega vsa stilna obdobja solistične in komorne igre za flavto.Nastopa  v mnogih komornih zasedbah z domačimi in tujimi umetniki in je v strokovnih kritikah prejela odlične ocene .Odlikujeta jo naravna muzikalnost, velik melodičen in dinamičen razpon in izpiljena tehnika.

Koncertira v Sloveniji, Evropi , Rusiji in pripravlja koncert v Združenih državah Amerike.Letos se je predstavila tudi kot  slovenska umetnica  v okviru svetovne razsave 2021 v Dubaju.

KATJA POROVNE SILIČ

Katja Porovne Silič je kitaro  študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Andreju Grafenauerju, kjer je junija 1994 diplomirala. Študij je nadaljevala na Universität für Musik und darstellende Kunst na Dunaju pri prof. Brigitte Zaczek, kjer je junija 2000 z odliko zaključila študij. Kot najboljša diplomantka kitarskega oddelka je prejela posebno priznanje »Würdigungspreis«, ki ga podeljuje avstrijsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo.

Solistično in v  komornih zasedbah koncertira doma in v tujini, med drugim tudi v okviru raznih koncertnih ciklov in glasbenih festivalov. Nastopila je v različnih komornih zasedbah: z Andrejem Grafenauerjem (kitarski duo), Jasna Nadles (duo flavta-kitara), Karmen Pečar(duo violončelo -kitara), Matjažem Porovnetom (duo violina-kitara), Claudijem Arimanyjem (duo flavta-kitara)… 

S pihalnim orkestrom Logatec je izvedla Rodrigov koncert za kitaro in orkester Concierto de Aranjuez v Logatcu in Ljubljani v Sloveniji in v okviru festivala Mid Europe (Schladming, 2006) v Avstriji.

V letih 1992, 1993, 1994 je osvojila najvišja mesta na tekmovanjih »Mladih glasbenikov Slovenije«.

Uspešno se je udeležila tudi mednarodnih kitarskih tekmovanj, kjer je prejela več nagrad. Najpomembnejše med njimi so:

Rust, Avstrija, 1999 (»Nikita Koshkin«) – 3. nagrada,   Mottola, Italija, 1999 (»Citta di Mottola«) –

4. mesto, Granada, Španija,1999 (»Paco Santiago Marín«) – častna nagrada (Mención Honorifica execuo), Dunaj, Avstrija,1999 (»Forum Gitarre 99«) -1. mesto in 2. nagrada.

Sodelovala je pri kompaktni plošči »Hymnus Carniolis« v okviru projekta slovenskih študentov glasbe na Dunaju (»Mi Dunaj Vam«), 1999.

S prof. Andrejem Grafenauerjem sta kot kitarski duo izdala dve kompaktni plošči. Prvo leta 2000 z deli F. Sora in J. K. Mertza, drugo pa oktobra 2001 z deli Strajnarja, Staniča, Šavlija, Pierra-Petita in Castelnuova-Tedesca.

Septembra 2009 je izšla kompaktna plošča skladatelja Aleša Strajnarja, za katero sta s prof. Andrejem Grafenauerjem posnela Sonato za dve kitari št. 1.

Kitaro in kitarsko komorno igro poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani.