Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

JOŽE PLEČNIK v cerkvi sv. Janeza Krstnika

2 oktobra, 2022 @ 11:00 12:30

Člani študijskega krožka Spoznajmo svoje mesto in domovino ter Kulturno-izobraževalnega in umetniškega društva Finžgarjeva galerija so ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika preučili bogato Plečnikovo sakralno umetnost v trnovski cerkvi sv. Janeza Krstnika, tudi tisto, ki je shranjena v zakristiji in cerkvenem depoju.

Na dogodku bomo poleg Plečnikovega dela v trnovski cerkvi spoznali njegovo ustvarjalno sodelovanje s trnovskim župnikom in pisateljem Franom Saleškim Finžgarjem. Spoznali bomo tudi rodovnik družine Plečnik, ki sega nazaj v 17. stoletje v Hotederšico. Ogledali si bomo mali muzej Plečnikovih del v cerkvenem preddverju.

Dogodek bosta povezovala mag. Olga Paulič, mentorica krožka Spoznajmo svoje mesto in domovino, in Uroš Pust, predsednik Finžgarjeve galerije. Nada Mihelčič bo dogodek obogatila s pesmijo, posvečeno Jožetu Plečniku. Obiskovalci dogodka bodo prejeli zloženko o Plečnikovih delih v cerkvi sv. Janeza Krstnika.

Po predstavitvi Plečnikovih del v trnovski cerkvi bo sledil voden ogled razstave avtorja Franca Zavodnika Koronski šopki in fotografije z motivi odsevov v Plečnikovi Ljubljanici v Finžgarjevi galeriji. Po razstavi bosta vodila mag. Olga Paulič in Franc Zavodnik.

Lepo vabljeni!

Vabilo pdf.