Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Kiparska razstava SABE SKABERNE; DFG

18 oktobra, 2023 @ 20:00 22:00

Vabljeni na otvoritev kiparske razstave akademske kiparke Sabe Skaberne z naslovom IZ TAKE SO SNOVI KOT SANJE, ki bo v sredo 18. 10. 2023 v Finžgarjevi galeriji.

Galerija bo odprta ob sredah med 10. in 13. uro in po dogovoru na tel. št. 031 797 724.

Vljudno vabljeni!

Saba Skaberne pri svojih kiparskih delih, v zadnjem času, kot material uporablja predvsem polst/ filc, ki se sicer manj uporablja v kiparstvu. Njegova obdelava zahteva potrpežljivost, saj je oblikovanje tega materiala, s katerim želimo doseči določeno strukturo in podobo, izredno zahteven in dolgotrajen proces. Skozi različne postopke se postopno oblikujejo vsi pomembni segmenti strukturnih in oblikovnih nivojev končne podobe kipov.  Na razstavi umetnica prikazuje dela pod skupnim naslovom Jedrnato v kateri se posveča predvsem problemu jeder kot nosilcev in izhodišč za podobe oziroma strukture, umeščene in razpotegnjene skozi različne kiparske elemente. Umetnica jedra razvija načrtovano, saj na simbolni ravni prav ta družijo energijo, moč podobe in izhodišče pripovedi. Za poglede jih odpre z razrezi, pri čemer se razpirajo plasti, ki nakazujejo tako načine dela in memoriziranje različnih plasti kot pripovedne nivoje, ki so pomembni z vidika vsebinske razlage. Ti nivoji so največkrat povezani z osebnimi življenjskimi izkušnjami, napolnjenimi s konotacijami na preteklost in slutnjami za prihodnost. Načrtno ustvarjanje vzorcev je najpogostejše znotraj krožnic, ki so razporejene različno koncentrično ali tako, da pride do večplastnega povezovanja (velikokrat gre za majhne razlike v teksturi, celo mikrokombinacije). Kipi so razprti, razcepljeni, razrezani, razpotegnjeni, razdeljeni….Manjše spremembe teksture, kompozicije ali sistema struktur lahko zelo spremenijo končni izid; avtorica dela na primer spremembe v pritiskanju, stopnji sile, spremembe vpadnega kota ali potez in celo spremembe v minimalizmu uporabljenih materialov ter nekaterih formalnih izpeljav, torej spremembe pri tehničnem procesu, kjer se stikata avtoričin dotik in snovnost ali materialnost skulpture. Njena dela v tem toplem in tipljivem materialu se povezujejo v idejno in strukturno obsežen sistem izpeljav oziroma mreženj, pri čemer postanejo opazni različni ritmi, koti in fragmenti, ki so med seboj raznoliko prepleteni. Prav v postavitvi v prostoru se kombinatorna igra zgoščene volnene materije vizualno raztegne in se razvija v potrpežljivo kompleksnost postopkov dela in navezav na reminiscence osebne izpovedi ter v kritičen odnos do širše družbe. Zdi se, da so ta dela napolnjena z umetnostjo bivanja in sobivanja ter da so približana kritičnemu pogledu na medčloveške in družbene odnose. V določenih segmentih so stopnjevana do bolečine, predvsem pa so osebna prevetritev ter občutljivo prevpraševanje. Saba Skaberne tako razvija dokaj neobičajen osebnoizpoveden kiparski jezik.

 Besedilo: dr. Sarival Sosič 

(besedilo izzvzeto iz kataloga Raztezanje kiparskih struktur, Mestna galerija, 2014)

Rojena leta 1962 v Ljubljani. Leta 1986 diplomirala iz smeri kiparstva pri profesorju Slavku Tihcu. Po diplomi je pet mesecev individualno-študijsko potovala po Zahodni Afriki. Od leta 1987 deluje kot svobodna umetnica. Je članican društva slovenskih likovnih umetnikov ter DLUL, in članica društva slovenskih oblikovalcev- unikatna sekcija. V svojem ustvarjalnem opusu se ukvarja z malo plastiko, portretom, ambientalnimi ter site-specific postavitvami animacijo… V letih med 1995 in 2000 je sodelovala v neodvisni kiparski skupini Voda&Kipi. Od leta 2008 se intenzivno posveča oblikovanju iz polsti (»soft sculpture« /«mehki kipi«). V preteklosti se je ukvarjala tudi z izdelavo gledaliških kostumov in rekvizitov, oblikovanjem naslovnic zgoščenk…  občasno deluje kot vodja umetniških in kreativnih delavnic. V letih 2008-2012 je poučevala predmet kiparstva na šoli za uporabno umetnost Famul Stuart v Ljubljani, občasno deluje  tudi kot restavrator za keramiko.

 Do sedaj je imela preko 40 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 90. skupinskih razstavah in projektih doma in v tujini, za svoja dela pa prejela 6 nagrad.V letih med 2003 in 2008 je živela in ustvarjala v Perthu v Zahodni Avstraliji. Sedaj živi in ustvarja v Ljubljani.

E-mail: saba.skaberne@gmail.com                                http://www.sabaskaberne.blogspot.com