Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

MAŠA S KLASIČNO GLASBO, Maja Krevs in Rebeka Dobravec

30 oktobra, 2022 @ 19:00 20:00


Tokrat bomo poslušali mašo s klasično glasbo v izvedbi Maje Krevs, sopran in Rebeke Dobravec na orglah. Predstavili nam bosta dela Gabriela Fauréja, po maši pa nadaljevali s kratkim koncertom Mariji v čast.

Gabriel Fauré (1845-1924) je bil  francoski skladatelj, organist, pianist in pedagog. Svojo poklicno pot je začel kot cerkveni organist in zborovodja, kasneje pa je služboval na pariškem konservatoriju. Velja za mojstra francoskega samospeva, ki poleg klavirske glasbe, predstavlja večji del njegovega opusa. Čeprav je Rekvijem (maša za umrle) eno njegovih najbolj znanih del, je sakralno glasbo pisal redko. Danes bomo slišali izbor del za sopran in orgle, med drugim skladbi Ave Maria ter Salve Regina v čast Mariji ter Pie Jesu iz omenjenega Rekvijema za bližajoči se praznik vseh svetih. Slednjemu so posvečeni tudi današnji mašni deli Svet, Blagoslovljen ter Jagnje Božje iz Rekvijema avstrijskega skladatelja Josefa Gruberja. Maši bo sledil koncert za katerega sva izbrali Ave Marije različnih skladateljev.

Sopranistka Maja Krevs je študij petja z odliko zaključila na Ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu red. prof. Pije Brodnik. Je dobitnica mnogih državnih in mednarodnih nagrad in priznanj, med drugim študentske Prešernove nagrade. Posebno rada poustvarja operno in sakralno glasbo. Pogosto sodeluje z SNG Opera in balet Ljubljana ter koncertira. Deluje tudi na pedagoškem področju.

Rebeka Dobravec je leta 2018 z vsemi točkami opravila sprejemne preizkuse za Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer od tedaj študira klavir v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. Pogosto nastopa kot solistka in kot članica različnih komornih skupin. Od leta 2019 z Nežo Nahtigal in Taro Korica igra v klavirskem Triu TRN, s katerim so bile v sezoni 2021/2021 izbrane za nastope v sklopu ciklov Solo e da camera in GM oder. Zaradi svojih dosežkov je od leta 2018 štipendistka Mestne Občine Ljubljana.