Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

MAŠA S KLASIČNO GLASBO, župnijski mešani pevski zbor

25 decembra, 2022 @ 19:00 20:00


Vabljeni v nedeljo, 25. 12. 2022 ob 19.00, na večerno božično mašo s klasično glasbo v izvedbi župnijskega mešanega pevskega zbora. Izvedli bodo glasbena dela duhovnika in skladatelja Alojzija Mava.

Župnijski pevski zbor župnije Trnovo v Ljubljani je začel delovati za božič leta 1979. Zbor šteje med 20 in 25 članov, večina jih tu prepeva že od vsega začetka. Letno sodelujejo pri okoli 70 obredih, njihov repertoar obsega več kot 220 cerkvenih pesmi in okoli 30 maš. Za farno žegnanje je z njimi vrsto let sodeloval orkester. Ob teh priložnostih so izvajali tehtnejša vokalno instrumentalna dela, npr. Dvořakova maša v  D-duru, Gallusova Missa canonica, Schubertova maša v G-duru, Mozartova Spatzen Messe in Requiem , Haydnove Maria Zeller Messe, Heilig Messe in Nelson Messe, izbor zborovskih stavkov iz Händelovega oratorija Mesija, Puccinijeva Messa di Gloria, Vivaldijeva Gloria Dei itd. Zbor že dolga leta vodi Mojca Tratar.

Duhovnik in skladatelj Alojzij Mav (1898 – 1977) se je rodil v Grobljah. Osnovno glasbeno izobrazbo iz petja, violine, čela, klarineta, klavirja in orgel je pridobil na gimnaziji Škofovih zavodov v Šentvidu nad Ljubljano. V času študija na Teološki fakulteti se je učil harmonije in kontrapunkta pri Stanku Premrlu. Po novi maši je služboval v Celju, Beogradu in v Ljubljani, kjer je tudi umrl. Bil je plodovit skladatelj z izjemnim občutkom za melodično gibanje. Pogosto je za svoje skladbe oblikoval lastna besedila. Zložil je številne postne, velikonočne, Marijine in druge cerkvene pesmi pa tudi maše. Le kdo ne pozna njegovih Zveličar je iz groba vstal, Ave, Jezus, Mati moja, venec pletem… Zložil je tudi nekaj posvetnih skladb, najobsežnejša med njimi je opereta Angel z avtom, ki so jo uprizorili v ljubljanski Operi leta 1940.

Danes bomo prisluhnili izboru njegovih božičnih del – maši Missa Mater Dei in skladbam Ne bojte se, Kaj naj ti podarimo, Moli zemlja in opevaj ter Božična noč.