Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

MAŠA S KLASIČNO GLASBO – Martina Rot in Katja Ceglar na flavti, Mozart

27 februarja, 2022 @ 19:00 20:00


V nedeljo, 27.2. ob 19.00, bomo prisluhnili Martini Rot in Katji Ceglar na flavti, ki nam bosta zaigrali 12 duetov W. A. Mozarta v sklopu cikla maš s klasično glasbo in nam polepšali večerno bogoslužje.

Vabljeni!

Martina Rot (1995) je ljubiteljska igralka flavte z opravljeno višjo stopnjo glasbene šole. Flavto je igrala tudi v različnih projektnih zasedbah kot so Mladinski super orkester, orkester Lege Artis in orkester ustanovljen ob 100 letnici ustanovitve Medicinske fakultete v Ljubljani. Od letos v Trnovem vodi tudi mladinski pevski zbor. Ukvarjanje s glasbo ji predstavlja prostor za izražanje, predvsem pa sprostitev ob opravljanju specializacije iz pediatrije. 

Katja Ceglar (1995) je ljubiteljska igralka flavte z opravljeno višjo stopnjo glasbene šole. Z njo včasih popestri slavilno molitev ali petje pri maši. Glasba je zanjo stalna spremljevalka in prostor najbolj slikovitega izražanja. 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) je bil vpliven avstrijski skladatelj,  ki je deloval v obdobju klasicizma. Kljub kratkem življenju je ustvaril več kot 800 del vseh žanrov njegovega časa. Mnoge od teh sklad so znane kot vrhunci simfoničnega, koncertnega, komornega, opernega in zborovskega repertoarja. 

12 duetov je očarljiva, manj znana kompozicija, ki jo je Mozart napisal za dva rogova 27. julija 1778 na Dunaju. Le dueti št. 1, 3 in 6 imajo ohranjen Mozartov originalni rokopis. Domneva se, da so bili  v času Mozartovega življenja pozabljeni in nikoli izvedeni. Prav tako se v zadnjem stoletju pojavlja domneva, da je Mozart 12 duetov napisal za dva basetna rogova, saj je delo zaradi visokega registra in dinamike prvega igralca izjemno zahtevno zaigrati na navaden rog. Med mašo bomo slišali izbor duetov v izvedbi prečnih flavt.