Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

MAŠA S KLASIČNO GLASBO – Rebeka Dobravec

30 aprila, 2023 @ 19:00 20:00


V nedeljo, 30. 4. 2023 pri večerni maši ob 19.00, bo v sklopu cikla Maše sklasično glasbo Rebeka Dobravec na klavirju predstavila sonate Domenica Scarlettija.

Rebeka Dobravec študira klavir v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. Pogosto nastopa kot solistka in kot članica različnih komornih skupin. Od leta 2019 z Nežo Nahtigal in Taro Korica igra v klavirskem Triu TRN, s katerim so letos so na mednarodnem tekmovanju Ilmari Hannikainen na Finskem igrale v polfinalu, na državnem tekmovanju TEMSIG pa dosegle srebrno priznanje. V letu 2021 je začela sodelovati tudi z bas-baritonistom Dimitrijem Savićem, s katerim sta junija 2022 osvojila drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju SGSM v kategoriji samospevi. Zaradi svojih dosežkov je od leta 2018 štipendistka Mestne Občine Ljubljana.

Italijanski baročni skladatelj Domenico Scarlatti (1685-1757) je večino življenja preživel v Španiji, kjer je ustvarjal za kraljevski dvor v Madridu. Bil je eden večjih virtuozov svojega časa na čembalu, ta inštrument naj bi igral celo bolje kot G. F. Handel. Čeprav je skladal tudi opere, cantate in liturgična dela, je danes najbolj poznan po svojih 555 sonatah za inštrumente s tipkami, večina katerih je napisana za čembalo. V sonatah sta stalno prisotna vpliv španske in portugalske ljudske glasbe ter oponašanje kitare. Kratke, enostavčne, skladbe so tipično dvodelne, napisane v galantnem slogu.