Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

MAŠA S KLASIČNO GLASBO – Maja Krevs in Urban Debevec

24 aprila, 2022 @ 19:00 20:00

V nedeljo, 24. 4. bosta pri večerni sveti maši ob 19.00 v sklopu cikla maš s klasično glasbo sodelovala Maja Krevs, sopran in Urban Debevec, orgle. Izvajala bosta sakralna dela C. Gounoda in mašo Usmiljeni Bog, F. Kejžar – L. Kernel.

Sopranistka Maja Krevs je študij petja z odliko zaključila na Ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu red. prof. Pije Brodnik. Je dobitnica mnogih državnih in mednarodnih nagrad in priznanj, med drugim študentske Prešernove nagrade. Posebno rada poustvarja operno in sakralno glasbo. Redno sodeluje z SNG Opera in balet Ljubljana ter koncertira, deluje pa tudi na pedagoškem področju.

Urban Debevec je maturiral iz harmonike na KGBL pri prof. Mateji Prem Kolar ter zatem študiral orgle na Orglarski šoli v Ljubljani pri prof. Gregorju Klančiču. V Trstu sedaj študira harmoniko na Konservatoriju Giuseppe Tartini pri prof. Corradu Rojatu, priložnostno pa v Sloveniji še vedno deluje kot organist.

Charles Gounod (1818-1893)je francoski skladatelj, najbolj poznan po svojih operah Faust ter Romeo in Julija. Po študiju v Rimu je v Parizu postal cerkveni organist in študiral teologijo. Komponiral je opere, komorno, simfonično in sakralno glasbo. Še posebno v poznih letih, se je posvetil predvsem komponiranju slednje. Napisal je več sto sakralnih del, izmed katerih je danes najbolj izvajana in poznana Ave Marija. Izmed motetov bomo danes slišali Regina Coeli, Le ciel a visité la terre, Ave verum, O salutaris, Cantique pour la première communion in Repetir. Slednji je njegova zadnja sakralna skladba, zadnje delo za glas in orkester in eno zadnjih njegovih del na sploh. Napisal je tako besedilo, pri katerem je razmišljal o svojem življenju in smrti, kot glasbo in nosi karakteristike njegovih najboljših del – preprostost, jasnost in okus, hkrati pa globoka čustva in neposrednost.

Prisluhnili bomo še maši Usmiljeni Bog ki jo je l. 1976 napisal Janez Kejžar, ter l. 2018 dopolnil in harmoniziral Leon Kernel.