Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

NOČ, razstava del tečajnikov Likovnega ateljeja Nuše Lapajne

13 septembra, 2023 @ 20:00 22:00


Vljudno vabljeni v Finžgarjevo galerijo na otvoritev razstave tečajnikov Likovnega ateljeja Nuše Lapajne. Razstava bo odprta do 13. 10. 2023.

Spremni katalog >>

Umetniki so že od srednjega veka raziskovali nočne podobe, pogosto na podlagi vraževernega prepričanja, da je ta čas dneva čas, ko pridejo na dan zle sile. Pod vplivom prevladujočih verskih doktrin tistega časa so se te upodobitve postopoma razvijale in se premikale k bolj profanim temam, ki so vključevale drugačno obravnavo pokrajine, neba in mesečine.

Vse pa je zanimala svetloba v temi. Kako naslikati temo, ki je fizikalno brezbarvna? Že Rembrandt je leta 1642 z »Nočno stražo« odprl nov vidik svetlobe, še posebej močno usmerjeno, ki je v temi še bolj kontrastna in dramatična, prav tako topli toni, ki nastajajo ob močni osvetlitvi.

Tudi Camille Pissaro ( Bullevard Montmartre 1897), James Whistler ( Narava v črnem in zlatem 1875), Jean Franceis Millet ( Zvezdno nebo 1865), Edvard Hopper ( Nočni lokal 1942) so slikarsko raziskovali naravo, pokrajino, nočno nebo. Nenazadnje tudi Vincent van Gogh v delu Zvezdno nebo iz leta 1889 izpostavi sij zvezd in lune ter luči, ki sijejo skozi mala okna hiš.

Dela tečajnikov Likovnega Ateljeja prikazujejo vrsto nočnih motivov. Noč, ki ni črna temveč barvita, kontrastna in dramatična. Svetlobni sij bodisi lune, zvezd ali umetne svetlobe luči so izjemen slikarski izziv in dražljaj, ki ustvarjajo mistiko in čarobnost ob enem katera sta v današnjem svetu površnega zaznavanja in naglice še kako pomembni.

Akad.slik. Nuša Lapajne mag.um.