Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Otvoritev razstave Andreje Kranjec v Finžgarjevi galeriji

15 februarja @ 18:00 21:00

15. februarja ob 18. uri bo v Finžgarjevi galeriji otvoritev razstave Andreje Kranjec.

Pesmi za mirno in radostno vodo

Voda in mir. V času in prostoru, v katerem se trenutno nahajamo, sta to dve zelo pomembni temi, ki zahtevata razmislek in spremembo. Slike so nastale kot odgovor na svetovno krizo, kot meditacija za mir in radost, ki ju človeštvo trenutno tako zelo potrebuje.

Če poskrbimo zase in za svoj notranji svet, se lahko odzovemo na stvari drugače. Če je misel predhodnica fizične stvari, ali lahko sanjamo mir? Ali lahjko sanjamo čiste reke, čista morja, čisto pitno vodo?

Likovna dela večjih formatov v akrilni tehniki simbolizirajo vodo, vir življenja, in z barvitimi vodnimi pokrajinami vabijo gledalca k temu, da postoji pred sliko in opazuje barve in oblike, ki se razkrivajo pred njim. Voda je skrivnostna živa snov, ki pa sega onkraj zemlje. Velik del vode je namreč v vesolju, nastaja kot stranski produkt nastajanja zvezd, ki ga spremlja močan veter plina in prahu. Voda je bila odkrita tudi v medzvezdnih oblakih v naši galaksiji in je najbrž prisotna tudi v drugih galaksijah. Igrala sem se z mislijo, kakšna je voda v vesolju in med zvezdami, ki nato pade na zemljo in pristane v naših morjih, rekah, potokih?

Tudi sami smo sestavljeni iz več kot 70% vode. Voda je ključna snov za nadaljevanje življenja na Zemlji, in na to včasih pozabimo. Kot lahko voda spreminja barvo, obliko, in prehaja iz enega stanja v drugega, smo tudi sami sposobni premikov stanja in zavesti na bolj prisotne, sočutne, mirne ter ljubeče. Hkrati pa tudi bolj odločne in močne, ko se gre za pravico in resnico, in boj za čisti planet.

Slike so povabilo na potop v pesmi vode. Naj vam bodo v navdih za sočutno sobivanje na tem planetu.

Andreja Kranjec