Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

OTVORITEV SLIKARSKE RAZSTAVE CECILIJE GRBEC

1 decembra, 2022 @ 20:00 22:00

Vabljeni v Finžgarjevo galerijo na otvoritev slikarske razstave Cecilije Grbec. Na otvoritvi bosta sodelovala pianist Ivan Vombergar in pevec Magister Bogdan, oba sta iz Argentine, ki živita v Sloveniji.

V delu slikarke Cecilije Grbec se srečata dva svetova. Južna Amerika je svet njenega otroštva, svet, kjer je odraščala in kjer jo je stalno spremljala zavest o še enem svetu, o domovini njenih prednikov. 

Žive barve se zde kakor ožgane od sonca in s ploskvami pisanih tkanin ustvarjajo vzdušje in ozadje portretom ljudi mestijske Amerike. Prvinski indijanski svet ji je očiten vir navdiha. Slikarko prevzame njegova tišina, polna vsebine, preprostost življenja, neskončno potrpljenje in vsakdanja borba za obstoj. 

Figuralika, tako značilna za južnoameriško obdobje, presenetljivo skoraj docela izgine iz slovenskih podob. Tu jo navdušujejo narava, prostor in atmosfera. V krajinah, vedutah, marinah in rastlinskih motivih se poigrava s svetlobo in raziskuje počutje slovenskih pokrajin. Prstene barve zamenja paleta zelenih odtenkov na gričih, modrina obale se stopi v večernem soncu, njeno delo pa venomer spremlja naravni ritem letnih časov. Slikarka išče in najde mir. 

Raznolikost del Cecilije Grbec potrjuje večno povezanost in prepletanje ne le dveh stvarnih svetov in domovin, ampak tudi prepletanje doživetega sveta s prostranim svetom spomina. 

Ana Sitar Škrlep, umetnostna zgodovinarka, 2004