Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Poletni orgelski cikel France Goršič – GLASBA ZA ORGLE ŠTIRIROČNO

8 julija, 2023 @ 19:45 21:00

Program:

Johann Sebastian Bach: Orkestrska suita št. 1 v C duru BWV 1066

Uvertura (prir. B. in U. Theissen Pibernik)

Wolfgang Amadeus Mozart: Variacije v G-duru, KV 501  (prir. W. Andrae)

Zsolt Gárdony: Mozart Changes

(igra Barbara Theissen Pibernik)

John Rutter: Variacije na velikonočni napev (O filii et filiae)

Ad Wammes:  Wave za orgle štiriročno

št. 4: Breeze in gently

Max Reger: Melodija v B-duru, op.59, št.11

(igra Ulrich Theissen Pibernik)

Horatio Parker: Hitra koračnica

Barbara Theissen Pibernik je učiteljica orgel na glasbenih šolah Kranj in Jesenice. Orgle se je začela učiti pri Angeli Tomanič na Orglarski šoli v Ljubljani. Študij je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Huberta Berganta, kjer je prejela Prešernovo nagrado za študente in leta 1993 z odliko diplomirala. Leta 2010 je pod mentorstvom Renate Bauer zaključila podiplomski študij na temo Nizozemska orgelska glasba. Izpopolnjevala se je na številnih mojstrskih tečajih pri profesorjih Gerhardu Weinbergerju, Jaroslavu Tůmi, Michaelu Radulescuju, Petru Ebnu, Zsigmondu  Szathmáryju in drugih. S Slovenskim komornim zborom je posnela več zgoščenk in posnetkov za radio. Njen repertoar obsega skladbe iz vseh obdobij s poudarkom na nizozemskih in slovenskih skladateljih.

Ulrich Theissen Pibernik je profesor slavistike na Univerzi v Salzburgu. Že od otroštva je bil navdušen nad orgelsko glasbo in zgradbo orgel. Poleg slavistike je študiral tudi muzikologijo. Ob univerzitetnem študiju je pridobil še izobrazbo za cerkvenega glasbenika, obiskoval privatne ure orgel ter se udeležil številnih seminarjev orgelske interpretacije. Kot praktikant je sodeloval pri izdelavi in restavriranju orgel ter pridobil certifikat Orgelsachverständiger. Ustvaril je obsežno orgelsko dokumentacijo, med drugim je  avtor knjige Königin der Vielfalt. Deluje tudi  kot cerkveni glasbenik in organizator koncertnih ciklov na historičnih Steinmeyerjevih orglah v cerkvi Sv. Martina v Bambergu. V svoje koncertne programe rad vključuje manj znane slovanske skladatelje.

Od leta 2020 zakonca Theissen Pibernik uspešno nastopata kot orgelski duo. Z glasbo za orgle štiriročno in dvoje orgel sta se predstavila na koncertih v Švici, Nemčiji, Avstriji in Sloveniji.