28. NEDELJA MED LETOM – berilo, evangelij, pridiga, mladinsko petje_audio

Mr 10,17-30

KRATKOROČNO – DOLGOROČNO

Otroci, kaj je po Vašem mnenju boljše: kratke roke, ki sežejo samo po zemlji ali dolge roke, ki sežejo tudi v nebesa?

Če bi Vam bilo dano, da prosite za nekaj za Vas najpomembnejšega v življenju, kaj bi prosili? To je koristen izziv, da izbiramo vrednote z največjo težo.

Pred desetimi dnevi sem se povzpel na Krim. V koči na steni sem prebral zanimiv napis: »Če bi ljudje živeli uboštvo v duhu, bi bili srečni ob vodi in kruhu.« Misel mi je prišla zelo prav, ker sem že čez par dni v današnji Božji Besedi našel isti poudarek.

Kaj pomeni biti ubog v duhu? Zakaj je uboštvo v duhu najbolj varna pot v nebesa? Zakaj Jezus pravi, da bo bogataš težko prišel v njegovo kraljestvo?

Ali je bogastvo samo po sebi po Jezusovem nekaj izključujočega in nekaj slabega? Kdo je v Jezusovem gledanju nesposoben, da pride v življenje? To je človek, ki je navezan na svoje imetje, ne glede na to, kako velika je njegova posest. Jezus je poznal imovite, bogate žene, ki so mu stregle. So pa tudi ubogi, ki niso pripravljeni odreči se svoji majhni lastnini. Jezus govori najprej o težavnosti nato pa o praktični nezmožnosti vstopa v polnost življenja. Primerjava kamele in šivankinega ušesa je dovolj zgovorna.

Je pa še en pomemben poudarek. Vse je treba zapustiti »zaradi mene in zaradi božjega kraljestva« in ne zaradi preziranja zemeljskih dobrin. Kdor se oropa dobrin, nikakor ne pride v varni pristan, saj je stokratno dokončno obljubljeno šele v Božjem kraljestvu. Šele tako je to res hoja za Jezusom. Zato pravi Peter: »Križ na tem svetu, vstajenje v onostranskem.«

Zato pismo Hebrejcem poudarja, kaj je dolgoročno. Samo Božja beseda vidi daleč, vidi vse pred seboj. In samo v Božji besedi prejmemo pojasnilo o nas samih: kdo smo in kakšni smo?

Salomon je sicer izbral veliko vrednoto, Bog ga je uslišal. Toda Stara zaveza še nima čuta za pravo vrednost »uboštva v duhu« in »zapustitve vsega«. Na starost se je njegova modrost spremenila v nespamet. Ni še imel Jezusovega zgleda, da najbogatejši Bog nima drugega bogastva kakor svojo ljubezen, ki more tudi za nas postati uboga.


Tone Kompare, župnik             

Več prispevkov >>

Related Articles

Responses

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja