29. NEDELJA MED LETOM – pridiga

Mr 10,35-45

K nekemu političnemu veljaku je prišel človek, da bi postal njegov osebni stražar. Veljak mu je naštel vse dolžnosti, ki so povezane s službo in tveganja, s katerimi se bo moral soočiti. Nato ga je vprašal: »Si pripravljen plačati to ceno?« Ta mu je odgovoril: »Sem«. In veljak je zaključil: »Dobro, ceno boš plačal, toda glede položaja in privilegija; nanj kar pozabi; ni v moji moči, da ti to zagotovim.«

Podobno so Jezusova teta Saloma, mati Zebedejevih sinov in bratranca Jakob in Janez pri Jezusu lobirali za privilegirana mesta v njegovem kraljestvu. Ostali učenci so želeli zasesti isti položaj, zato so bili nejevoljni in zavistni. Vsi ljudje imamo podobne skušnjave in težave. Kratko bi rekli: kelih in krst Vama zagotavljam, to je preizkušnja in trpljenje. Nagrada pa ni moja stvar.

Se je Jezus šalil? Jih je vlekel za nos? Nikakor. Jezus razodeva novo lestvico vrednot. Privilegij v njegovem kraljestvu je nekaj drugega: z njim je potrebno deliti njegovo usodo in mu biti blizu, ko je na križu, ko pije kelih trpljenja in ko je krščen. Ko bi mati in bratranca to vedela, bi se izogibali taki prošnji. Jezusov nauk kaže, v čem je veličina in po čem naj hrepeni njegov učenec. Prejšnjo nedeljo smo videli, kakšna je skušnjava po denarju za človeka, danes kakšna je želja po moči in oblasti. Ker človek zlorabi moč in jo spremeni v gospodovanje, Bog ukrepa. Odloži vsemogočnost in postane nemočen. Moč je spremenil v služenje. Tako se razodeva nova moč, ki je moč križa. Žal se želja po zemeljski moči prikrade povsod. Vemo, da se je tudi moč papežev spremenila v izgubo moči. Marija je natančno pokazala, kje je treba začeti: to je lastno srce. Naš razum lahko postane prestol, na katerega smo sedli. (V srednji Italiji so hiše s stolpi. Gospodarji so se povzpeli nanje in nadzirali dninarje). Mi smo zgrajeni kot te hiše. Znotraj nas je komandni stolp, od koder pošiljamo ukaze ter izrekamo sodbe in obsodbe nad svetom. Vsaj v željah smo »mogočni na prestolih«. Tega je veliko v družinskih okoljih. Podobno tudi na delavnih mestih. Evangelij predlaga služenje. Želimo si moč, ki je za druge, ne nad drugimi. Moč podeljuje avtoriteto, služenje pa ugled, spoštovanje, ceno, resnično veljavo pri ljudeh. Evangelij postavlja proti moči tudi nenasilje, moralno moč. Služenje nas tudi spodbuja, da povzdignemo glas proti moči in njeni zlorabi. Jezus je tudi okusil te žalostne stvari v svojem življenju. To je bila zloraba oblasti: Herod, veliki zbor, Pilat. Zato je on blizu in lahko tolaži vse tiste, ki na sebi doživljajo tiransko moč oblasti.


Tone Kompare, župnik             

Več prispevkov >>

Povezani članki

Vaši komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja