29. nedelja med letom

Iz svetega evangelija po Luku (Lk 18,1-8)

Tisti čas je Jezus povedal svojim učencem priliko, kako morajo vedno moliti in se ne naveličati. Rekel je: »V nekem mestu je bil sodnik, ki se ni bal Boga in se ni menil za človeka. In v tistem mestu je bila tudi vdova, ki je prihajala k njemu in ga prosila: ›Pomagaj mi do pravice proti mojemu nasprotniku.‹ Dolgo ni hôtel, potem pa je rekel sam pri sebi: ›Čeprav se ne bojim Boga in se ne menim za človeka, bom tej vdovi, ker me nadleguje, vendarle pomagal do pravice, da me ne bo kar naprej hodila nadlegovat.‹« In Gospod je rekel: »Poslušajte, kaj pravi krivični sodnik! Pa Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu? Bo mar odlašal? Povem vam: Hitro jim bo pomagal do pravice. Toda ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?«


PRIDIGA:

/ 2 Mz 17,8-13 /
Bog vedno daje pobudo. Izraelci so vedeli, da so potujoče Božje ljudstvo. To so ozaveščali ne poti v obljubljeno deželo. Vedeli so, da Jahve potuje z njimi.

Na poti so srečevali različna ljudstva, ki so jih ovirala na poti. Pogosto so se morali z njimi bojevati in jih premagati. Velike težave so imeli z Amalečani. Njihov voditelj Amalek je bil Ezavov vnuk. Amalečani so bili dedni sovražniki Izraelcev. Hodili so od oaze do oaze in iskali pašnike za svoje črede. Izraelci so jim bili ob prihajanju iz Egipta slastna vaba.

Bog je Izraelcem naklonil zmago. Mojzes je postal Kristusova predpodoba. Je božji pričevalec, ne vojaški izvedenec. Bog je vedno zmagovalec, tudi ko dogodki kažejo drugače.

/ 2 Tim 3,14-17;4,1-2 /
Pavel Timoteju izroča nalogo. Ga bodri in opominja. Najprej ga pa pohvali. Pove pa tudi, »kakšna preganjanja je pretrpel«. Ni se smilil samemu sebi. Poudarja, da bo podobna usoda doletela vse, »ki hočejo slediti Kristusovemu nauku, ki hočejo v Kristusu pobožno živeti«. Drugi so sleparji in varajo sami sebe in druge. 

V odlomku poudarja nasprotje med Timotejem in sleparji. Timoteja sta učili že stara mati in mama. Poudarja, da je sveto pismo navdihnjeno od Boga.

Pavlovi opomini so vse močnejši. Na koncu prehaja celo v rotenje. Namen rotenja je oznanjevanje Božje Besede, ki ga mora Timotej vztrajno izvrševati. Ni pomembno, če ljudje oznanilo sprejmejo ali ne. Pri vsem tem pa naj ima veliko potrpežljivosti in širine, zakaj »potrpežljivost vse doseže« (Terezija D. J.)

/ Lk 18,1-8 /
Vdova je podoba reveža, saj je brez opore moža in brezpravna pred družbo. Sodnik se odloči iz sebičnega nagiba, vdova pa z vztrajnostjo doseže svojo pravico. Evangelist poudarek prenese na vztrajno prošnjo. Bog zanesljivo uslišuje izvoljene, ki kličejo k njemu noč in dan. Če pa že odlaša, je to iz usmiljene potrpežljivosti, da da grešniku čas za spreobrnjenje, pravičnim pa čas za dopolnitev.

Jezus v prilikah pogosto vzame za izhodišče moralno oporečne odnose, ki vladajo v svetu in se preko njih povzpne do zakonitosti Božjega kraljestva.

Primerjava sloni na vztrajnosti upravičene prošnje. Če že hudobni….pa ne bi dobri Bog. Bog hoče, da ga celo nadlegujemo. Veže se s partnerjem, spoštuje njegovo svobodo in ne zapravi svoje svobode. Prosilcu bo vedno dal tisto, kar bo zanj dobro, Svetega Duha. Kdor prosi v Kristusovem duhu, bo gotovo uslišan. Vedno odgovori na način, ki ustreza prošnji. Prošnja pa predstavlja vero, zato se upravičeno zamislimo, ali bo Gospod ob ponovnem prihodu našel vero na zemlji? Vprašanje je postavljeno nam, ne komurkoli.


Tone Kompare, župnik

Več prispevkov >>