3. velikonočna nedelja – pridiga

Z Vstalim Jezusom imamo nemalo težav. Težko ga prepoznavamo vsak dan v ljudeh, ki jih srečujemo, še težje v dogodkih, ki jih doživljamo. On pa je sredi med nami in se nam želi dati okusiti, da bi ga zaznali in se ga v vseh okoliščinah veselili. Z njim se lahko pogovarjamo, se ga dotaknemo, z njim jemo. V naše življenje prinaša veselje.

Še  več. Srečni smo, ker je tudi naš zagovornik pri Očetu in vedno v naši bližini. Nikdar se ne odmakne od nas. Naklonjen nam je. Zagovorništvo je bilo pravzaprav cilj njegovega prihoda na svet. Z njim se moramo osebno povezati in živeti v občestvu z njim. Merilo je življenje v ljubezni do bližnjega. Kakor je On zagovarjal Pilata pred Judi, tako je Jude zagovarjal, ker jim razlagal, da so z njim ravnali iz nevednosti.

Tako ljubezen izkaže tudi Peter. Zagovarja Pilata. Veliki zbor se je namreč hotel izgovoriti na Pilata. Tudi Jude zagovarja, ker jim razlaga, da so to naredili iz nevednosti. Nevednost je nepoznavanje Božjega načrta, ki so ga oznanjali preroki. Oddaljevala jih je od Boga. Razlaga jim, da se morejo rešiti le s spreobrnjenjem in odpuščanjem. Zato Peter zaključuje: »Skesajte se torej in spreobrnite se, da se Vam izbrišejo Vaši grehi.

Poglejmo sporočilo evangelija!

Jezus je vstal telesno. To kaže njegov prihod skozi zaklenjena vrata. Njegovo telo je bilo drugačno. Otipajo lahko njegove rane. Jezus z njimi je. Ta dogodek je Peter kasneje omenil v Kornelijevi hiši. Pojavil se je nenadoma. Moral jim je tudi odpreti oči za razumevanje pisma. Dogodek gre prek naravnega razuma. Tudi glas jih ni prepričal. Šele podelitev obljubljenega daru miru jih je prebudila. Spoznajo, da so se vse prerokbe in vse napovedi izpolnile , kakor je napovedovala stara zaveza.

Moral je trpeti in vstati. Trpljenje je prvi predmet oznanjevanja. Apostoli zdaj ne govorijo le kot priče, pač pa kot možje, polni Svetega Duha in kot taki postanejo temelj Cerkve, katere vogelni kamen je Jezus. Kakšno je naše izkustvo vstajenja? Kako ga podarjamo in širimo drugim? Je to naše poslanstvo?


Poslušajte posnetek

Več prispevkov >>

Povezani članki

Vaši komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja