4. KRIŽ

/ Predstavitev svetih znamenj pred sv. mašo ob 10.00 uri / Alenka Črtanec /

Ko naredim križ, v imenu Očeta in Sina in Sv. Duha, izrazim mojo pripadnost krščanski veri. Lahko je to tudi najkrajša oblika veroizpovedi. Dotaknem se čela tako se povežem z Očetom Stvarnikom, ki je vse ustvaril. Dotik  na prsi je povezava z njegovim Sinom Jezusom Kristusom. Dotik leve in potem desne rame me poveže s Svetim Duhom, ki vse povezuje.

Pogosto svojo vero izražamo s križcem, ki ga nosimo na verižici, zapestnici, uhanu… S tem sporočam, da moje vere nočem skrivati, ampak jo izražam tudi z nošenjem tega krščanskega simbola. Nekateri starejši ljudje si pripravijo križ za slovo od zemeljskega življenja. Tako kot islam ponazarja polmesec, je naša dežela zaznamovana s krščanskim izročilom. Simbolom križa, ki ga srečujemo vsepovsod: ob cesti, v bolniških sobah, na pokopališčih, nekaterih šolah in seveda v vsaki cerkvi. Večkrat je križ združen s podobo Kristusa kot trpečega, umirajočega ali vstalega, rešenega vsega trpljenja. Mnogi danes vidijo križ kot znamenje strahote, trpljenja. V Kristusovem času je bil križ sramotilno znamenja. A resnično sporočilo križa je znamenje tolažbe, upanja, zaupanja, ki nam ga daje Božji sin. V križanju in vstajenju se je razkrila najmočnejša ljubezen, ki je premagala greh in sovraštvo. Svetost, ki je močnejša od greha. Jagnje Božje, ki z ljubeznijo premaga človeške volkove. Dve črti, ki sestavljata križ, pokončna Božja in vodoravna, ki je vez med Bogom in človekom.

Veliki oltarni križ v naši cerkvi, ki daje videz  podaljšanih dimenzij, je ustvaril D. Tršar, ki s petimi golobi razkriva pet ozdravljenih Kristusovih ran. Ob podobi križa se jasno izraža največja zapoved. Ljubi svojega Boga z vsem srcem, z vso dušo in vso močjo. Križ je znamenje blagoslova, ki prihaja od Kristusa. Ob njem se vedno zahvaljujemo za odrešenjsko pot človeškega rodu. Ali kot se je izrazil Michelangelo Buonarroti v knjigi, Slovo od življenja:« Dušne stiske ne lajša ne slikanje ne kesanje, ampak le tista ljubezen Božja, ki nam s križa razprostira roke.«


Več sv. znamenj >>