6. velikonočna nedelja – pridiga, posnetek

/Jn 15, 9-17/

Odlomek je razlaga podobe o vinski trti. Vrstici pred tem besedilom govorita o zahtevni poti krščanskega življenja. Govorita o prinašanju sadov. Učencu se ni treba bati prihodnosti, ker je trajno povezan z Jezusom. Prepričan je, da bo njegova molitev uslišana, če jo podredi Božji volji. Prav zaradi te povezanosti bo učenec prinašal sadove, s katerimi bo razodeval Očetovo slavo.

Glavna vsebina odlomka je ljubezen. Jezus jo sprejema in jo podarja. Močno povezuje ljubezen z življenjem, ki ga učenec prejema iz navezanosti na Jezusa: »Kakor mladika ne more roditi sadu, če ne ostane na trti, tako tudi vi ne, če ne ostanete v meni.« Potrditev bivanja te ljubezni je spolnjevanje zapovedi na enak način kakor je Jezus spolnil vse, kar mu je naročil Oče.

Ljubezen, ki ustreza Jezusovi ljubezni, se kaže v življenjskem spolnjevanju njegovih navodil, med katerimi je na prvem mestu medsebojna ljubezen.

Janez močno podčrtuje tesno povezanost med ljubeznijo in življenjem, ki ga učenec prejema iz navezanosti na Jezusa. Potrdilo bivanja ljubezni je spolnjevanje Božjih zapovedi in to na način, kakor ga je spolnil Jezus, kar mu je naročil Oče.

Vsaka žalost se bo spremenila v veselje. Veselje je posledica pokorščine in ljubezni. Jezusovo veselje izvira iz Jezusove povezanosti z Očetom, ki se prav tako izraža v pokorščini in ljubezni. To dvoje pričakuje Jezus tudi od svojih učencev in je dokaz njihove povezanosti z njim To veselje mora imeti vsak človek in, ko ga ima, v nekem smislu doseže polnost svojega življenja.

Jezusova osnovna zapoved je, da se ljubimo med seboj kakor nas je on ljubil. S tem nastane čudovito stopnjevanje:

OČE ljubi Jezusa, JEZUS ljubi učence, UČENCI morajo ljubiti drug drugega.

Jezus je povzdignil svoje učence od služabnikov na raven prijateljev. Služabnik je tisti, ki izpolnjuje navodila, čeprav ne more dojeti njihovega pomena. Na drugi strani pa se prijatelj pokorava, ker ima spoznanje. Jezus ima zato svoje učence za prijatelje, ker jim je povsem razodel Očetove načrte, ki so izraz Očetove ljubezni. Od tedaj je njihova pokorščina, ki je dejanje ljubezni, tudi dejanje svobodne odločitve. Čeprav vsako prijateljstvo predstavlja svobodno izbiro, je vendar Jezus učence izbral. 


Poslušajte posnetek

Več prispevkov >>

Povezani članki

Vaši komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja