7. VELIKONOČNA NEDELJA – pridiga

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 17,20-26)

Tisti čas je Jezus povzdignil oči k nebu in molil: »Sveti Oče, ne prosim samo za té, ampak tudi za tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vame: da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal. In jaz sem jim dal veličastvo, ki si ga dal meni, da bi bili eno, kakor sva midva eno: jaz v njih in ti v meni, da bi bili popolnoma eno. Naj svet spozna, da si me ti poslal in da si jih ljubil, kakor si ljubil mene. Oče, hočem, naj bodo tudi ti, ki si mi jih dal, z menoj tam, kjer sem jaz, da bodo gledali moje veličastvo, ki si mi ga dal, ker si me ljubil pred začetkom sveta. Pravični Oče, svet te ni spoznal, jaz pa sem te spoznal in ti so spoznali, da si me ti poslal. In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom še razodeval, da bo ljubezen, s katero si me ljubil, v njih in bom jaz v njih.«

PRIDIGA:
Dan diakonije – dan služenja, PREHOD

/ Apd 7, 55-60 /
Veliki zbor ni imel pravice nikogar usmrtiti, zato so štefana linčali. Njegova smrt je Pavla zelo prevzela in ga globoko pretresla. Umor je odobraval. Kasneje je dogodek večkrat omenjal. Njegov prehod pričuje o dosledni hoji za Jezusom. Prevzame celo Jezusove besede na križu: »Sprejmi mojega duha« in »Ne prištevaj jim tega greha«. To zmore le tisti, ki je poln Svetega Duha. Štefanov prehod je idealen.

/ Raz 22, 12-14.16-17.20 /
V zadnjem odlomku Janezovega Razodetja Jezus naznanja svoj drugi prihod. Bližnji Jezusov prihod je navdal Cerkev s hrepenenjem. Govorita Duh (preroki) in nevesta (odrešeni). Cerkev odgovarja Kristusovemu klicu in vsi, ki jo slišijo, potrjujejo njeno vabilo: »Pridi!« Molitev Cerkve je tudi dolžnost posameznega kristjana, ki se Kristusu približa. Za sklep Jezus ponovno omenja obljubo, da bo kmalu prišel. To je glavna misel vsega Janezovega Razodetja. Cerkev odgovarja s povabilom: »Pridi, Gospod Jezus!« Pridi, Gospod in odreši nas. Pripravljeni smo na prehod.

/ Evangelij: Jn 17, 20-26 /
Jezus sklepa svoj govor v veliko duhovniški molitvi. Moli z tiste, ki bodo verovali besedi učencev. Prosi za tiste, ki bodo verovali vanj in želi, da bi bili njegovi učenci povezani z njim. Samo tisti ima pogoje vere v Jezusa, ki izpoveduje, da je Jezus Kristus. Kristjani prihajajo do vere po besedah Jezusovih učencev. Poudarja pomen izročila. Vera pride po oznanjevanju. Prosi za enost učencev. Ključ do nje je v božjih rokah. Enost kristjanov je več kot človeško tovarištvo. Namen in učinek enosti je vera v svetu. Vez ljubezni kristjanov bo prepričala svet, da Bog posega mednje; potrjevala bo tudi prisotnost Jezusovega poslanstva. To bo omogočilo prehod v skupnost Cerkve.

 
Tone Kompare, župnik

Več prispevkov >>