Binkošti – berilo, evangelij, pridiga – posnetek


Kdor je prijazen in se obvladuje, se z njim radi družimo. Navadno pri njem opazimo navzočnost drugačnosti predvsem v tem, da ne govori veliko o sebi, ne uporablja besede jaz, ampak daje priložnost, da drugi pridejo v ospredje in jim da priložnost za uveljavljanje. Samo tisti, ki vidijo globlje, opazijo take razveseljive lastnosti sočloveka. Te niso samo dar značaja ali naravni dosežek, ampak imajo globlji, bolj skrivnostni izvor. Katere so te lastnosti? Veselje, mir, dobrohotnost, prijaznost, ponižnost, preprostost, radodarnost, odprtost za življenje…

Danes se veselimo vseh ljudi, ki dovolijo, da jih obišče in napolni Sveti Duh. Sveti Duh je Duh Resnice. Resnica je Gospod Jezus Kristus: »Jaz sem Pot, Resnica in Življenje« (Jn 14,6). Sveti Duh nas vodi v Resnico, zato Jezus pri veliko duhovniški molitvi napoveduje, da bo »iz mojega jemal in vam oznanjal«. Resnica obstaja v tem, da je Bog Ljubezen. Ta Ljubezen je dala edinorojenega Sina. Tega ne bi nikdar razumeli, če nam Duh ne bi bil podarjen. On nas uvaja v notranje mišljenje in odrešenjsko dogajanje samega Boga.

Sveti Duh prihaja iz neskončne ljubezni med Očetom in Jezusom. On je ta ljubezen. In ta ljubezen je »izlita v naša srca«. Izlita je zato, da bi ljubili Očeta in Sina. Pa ne samo to.  Podarjati jo je potrebno tudi človeku. Taka je Božja ljubezen. Ves svet in vse ljudi želi napolniti z ljubeznijo, da bi ves svet postal Ljubezen Boga Očeta in Sina in Svetega Duha.

To je prva vzgojna naloga staršev. Iz ljubezni med možem in se rodi otrok. Otrok mora doživljati tako ljubezen očeta in matere, da se usposobi najprej ljubiti svoje starše (ljubiti Boga, katerega so starši namestniki) in nato ljubiti vsakega človeka. V tem je smisel slehernega človeškega življenja.

Amen.  

Tone Kompare, župnik


Poslušajte posnetek

Več prispevkov >>

Povezani članki

Vaši komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja