Človekova doslednost

/ Majda Joger /

Osebno življenje gradimo vse življenje, od rojstva do smrti, temelje pa postavijo starši in primarna družina v otroštvu. Oblikujejo nam vrednote, ki jih nato gradimo in dopolnjujemo ob svojih življenjskih spoznanjih. Slediti svojim vrednotam in biti pri tem dosleden je v preobilju informacij v sodobnem času poseben izziv. Vsak dan znova se je dobro zavedati, kaj je naša osebna usmeritev, kaj nas izpolnjuje, kaj nam daje notranjo trdnost in notranji mir.

Vsako jutro si vzamem nekaj časa  za jutranjo molitev, se priporočim Bogu za blagoslov pri oblikovanju dobrih misli,  primernih besed,  za uspešno delo in prave odločitve. Prosim tudi za milost in blagoslov mojih dragih domačih, sorodnikov, sodelavcev in prijateljev. Zahvalim se  Bogu za vse  darove in ob kavi preberem duhovno misel za dober začetek dneva.

Poklicno življenje ima vsak dan drugačne izzive in lažje jih je sprejemati, če smo trdni in umirjeni, pošteni do sebe in do drugih ter sledimo svojim vrednotam. Pomembno je postavljati prioritete in iskati ravnovesje med osebnim in poklicnim življenjem,  poslušati svojo vest in delati odgovorno. Če uspešno opravimo načrtovane naloge, je nagrada v obliki dobrega počutja zanesljiva in daje energijo za naslednji dan. Za dobro in natančno opravljeno delo nam ne sme biti v breme delati kakšno uro ali kakšen dan več. Vredno se je potruditi in narediti kar znamo in zmoremo.

Doslednost v odnosih je verjetno najzahtevnejše delo, ki ni nikoli dokončano. Vesela in hvaležna sem, da smo s celotno razširjeno družino lepo povezani, da se redno in pogosto srečujemo, si pomagamo in si zaupamo. To je še posebej pomembno takrat, ko se v življenju pojavijo preizkušnje.

Korektni in spoštljivi odnosi med sodelavci, čas za medsebojni pogovor in pomoč, so najlepše darilo za dobro počutje vseh v kolektivu.

Prisrčni in vzajemni odnosi med prijatelji so pravi blagoslov. Prijatelji nas poslušajo in slišijo, skušajo nas razumeti, nas podpirajo in  nam želijo pomagati, brez kakšne koli preračunljivosti. Če uspemo ustvariti resnično prijateljsko povezanost, ki traja dolga leta, smo lahko zelo srečni, ker vemo, da nismo sami in smo povezani v duhu, četudi se ne vidimo zelo pogosto.

Ob doslednem spoštovanju drug drugega se med nami pletejo nevidne vezi, ki so velika milost in Božji dar, za katerega smo lahko neizmerno hvaležni vsem, ki nam pri tem pomagajo in se od njih in ob njih učimo.


Več prispevkov >>