Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

FG: Poletni orgelski koncert FRANCE GORŠIČ

Recurring event see all

10 julija, 2021 @ 19:45 21:00

Prisrčno vabljeni na Poletni orgelski ciklus Franc Goršič, ki bo v Trnovski cerkvi skozi tri večere potekal pod vodstvom organistke Renate Bauer.

– sobota 26. junija ob 19:45; izvajalec Uroš Pele
– sobota 3. julija ob 19:45; izvajalca Mile Đurđević (harmonika) in Gašper Jereb (orgle)
– sobota 10. julija ob 19:45; izvajalca Veronika Kohout (orgle) in Vit Kohout (violina).


Zamisel o Poletnem orgelskem ciklusu Franc Goršič je nastala znotraj društva Finžgarjeva galerija z željo obogatiti kulturno življenje Trnovčanov in Ljubljančanov z orgelsko glasbo tudi  v poletnem času. Franc Goršič je bil izjemen izdelovalec orgel, ki je živel v Trnovem in za trnovsko cerkev zgradil prve orgle. Čeprav so bile skozi desetletja spreminjane, se v njihovem zvoku še vedno čuti mehak in plemenit zvok orgel, po katerih je slovel Goršič. Umetniška vodja Renata Bauer h koncertiranju poleg orglavcev in orglavk povabi tudi ostale instrumentaliste in pevce, ki v čudovitih poletnih večerih razveselijo obiskovalce in ljubitelje glasbene umetnosti.

Vabljeni!

Mile Đurđević
Veronika Kohout
Uroš Pele
Vit Kohout
Gašper Jereb
Renata Bauer

RENATA BAUER je na Akademiji za glasbo v Ljubljani študirala klavir pri Tanji Zrimšek in Zdenki Novak ter orgle pri Hubertu Bergantu. Leta 1984 je z odliko diplomirala iz obeh inštrumentov. Klavirsko specializacijo je opravila pri Olgi Jovanović v Beogradu, orgelsko pa pri Hubertu Bergantu leta 1995. Podiplomski študij je sklenila s samostojnim recitalom z deli Maxa Regerja na Schukejevih orglah v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
Kot izredna profesorica poučuje orgle na Akademiji za glasbo UL.  Leta 2001 je bila predsednica žirije na 5. Evropskem tekmovanju mladih orglavcev v Ljubljani, letih 2005 in 2007 članica žirije na državnem tekmovanju mladih glasbenikov v disciplini orgle na Hrvaškem (Varaždin, Zagreb), leta 2007 članica žirije na tekmovanju mladih orglavcev Češke in Slovaške. V letih 2009 in 2018 je bila predsednica žirije tekmovanja slovenskih glasbenikov za orgle. Samostojne recitale je poleg Slovenije imela v Angliji, Norveški, Švici, Nizozemski, Avstriji ter na orgelskih festivalih na Češkem, Hrvaškem, Slovaškem, v Švici in Italiji; sodeluje tudi v komornih skupinah.

Je umetniška vodja Poletnega orgelskega ciklusa Franc Goršič in Poletja v Trnovem ter redno vodi orgelska izpopolnjevanja. Za otroke in mladino prireja koncerte, na katerih vzbuja zanimanje za orgelsko umetnost.

OBVESTILO: Prireditev se snema in bo javno objavljena.