Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

MAŠA S KLASIČNO GLASBO

22 januarja, 2023 @ 19:00 20:00


Vabljeni v nedeljo, 22. 1. 2023 ob 19.00, na večerno mašo s klasično glasbo v izvedbi MLADINSKEGA PEVSKEGA ZBORA TRNOVO. Izvedli bodo glasbena dela J. Rutter, A. Misson in druge skladbe iz njihovega repertoarja.

Mladinski pevski zbor Župnije Trnovo že vrsto let združuje srednješolce, študente in mlade starše, ki s svojim petjem bogatijo nedeljska bogoslužja. Zbor je bil ustanovljen leta 2004 in je dolgo časa deloval pod vodstvom Maje Krevs. S sodelovanjem pri mašah, na duhovnih vajah in dobrodelnih koncertih je zbor postal ena izmed najbolj stanovitnih skupin v naši župniji. V zadnjem letu smo poleg rednega sodelovanja pri svetih mašah in zaključnega koncerta, pod vodstvom Martine Rot izvedli tudi dva dobrodelna nastopa. Z glasbo smo priskočili na pomoč prijatelju v stiski, obenem pa utrdili vezi tudi z mladimi iz drugih župnij. Kljub različnim življenskim potem vse člane druži ljubezen do zborovskega petja in prepevanja Bogu v čast.

Pri maši s klasično glasbo bomo prisluhnili 3 skladbam priznanega angleškega skladatelja J. Rutterja. Francoska in angleška glasba iz začetka 20. stoletja sta bistveno vpilvali na njegov slog komponiranja, ki je širši javnosti postal poznan predvsem po spevnih melodijah in svetlobi, ki jo izžareva glasba. Med prvimi v Sloveniji so Rutterjeva dela izvedeli pevci zbora Sv. Nikolaja iz Litije. Skladbe, ki jih bomo slišali so Pesem o rojstvu, Angelska pesem in Glej ta naš svet.

Zvezde žarijo je ena izmed najbolj izvajanih skladb Andreja Missona (1960). Besedilo pesmi Gregorja Malija nežno poustvarja čudovita melodija v sopranu ob spremljavi preostalih glasov.  Kljub temu da je pesem sicer največkrat izvajana v času božiča, nas evharistična vsebina zadnjih dveh kitic vabi k premišljevanju o globoki skozi vse leto.

Preostali program je izbran iz repertoarja mladinskega pevskega zbora.