Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

MAŠA S KLASIČNO GLASBO – Bach, Händel, Caccini, Mozart v izvedbi Ane in Mance Kosmač

3 julija, 2022 @ 19:00 20:00


V nedeljo 3. 7. bomo pri večerni sveti maši v sklopu cikla maš s klasično glasbo prisluhnili Ani in Manci Kosmač, ki nam bosta na violo, violino in klavir predstavili priredbe nekaterih najbolj znanih del, ki so jih napisali  Bach, Händel, Caccini in Mozart.

Vabljeni!

Manca Kosmač se je s 6 leti začela učiti igranja violine pri prof. Poloni Češarek, nato pa šolanje nadaljevala na ljubljanskem konservatoriju pri prof. Janezu Podlesku.  Svoje znanje je pridobivala na mojstrskih tečajih priznanih profesorjev  doma in v tujini. Udeležila se je več domačih in mednarodnih tekmovanj, kjer je dosegala izjemne rezultate. Manca izredno uživa v interpretaciji komorne glasbe (npr. v komornem godalnem orkestru Camerata Laibach). Oktobra je pričela s študijem viole na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Maji Rome.

Ana Kosmač je s 5 leti začela z učenjem klavirja pri prof. Sijavušu Gadžijevu, nato pa je, vzporedno s šolanjem na ŠKG, obiskovala tudi program glasba na KGBL. V letu 2020 je skupaj z Urško Gutnik in Miho Grmekom Seražinom izvedla šest koncertov po Sloveniji v okviru Glasbene mladine Slovenije (koncertni cikel GM Oder).  Med šolanjem je sodelovala na različnih internih in javnih nastopih, pri projektih šole in drugih prireditvah. Ana trenutno obiskuje tretji letnik Pravne fakultete v Ljubljani.

Cikel šestih suit za violončelo solo je J. S. Bach ustvaril, ko je služboval kot vodja kapele v Köthnu. Na začetku maše bomo slišali uvodni preludij Suite št. 1 v G-duru v priredbi za violo solo. Sledile bodo priredbe za klavir in violino. Prva bo Almirenina arija Lascia ch’io pianga iz opere Rinaldo G. F. Händla, ki je še danes ena najpogosteje izvajanih baročnih arij. Sledila bo svetovno znana Ave Marija G. Caccinija, ki je sicer svoje najbolj prepoznavne sledi pustil pri uveljavljanju opere. Na koncu bo sledil še motet Ave verum, ki naj bi ga Mozart dokončal šest mesecev pred svojo smrtjo in ga posvetil prijatelju Antonu Stollu ob prazniku svetega rešnjega telesa.