Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

ŽUPNIJSKO ROMANJE V SUTRIO (Carnia / Italija)

3 septembra, 2023 @ 6:00 20:30

Tam za devetimi gorami in za desetimi vodami  je trg, malo večja vas, po imenu Sutrio. Pravzaprav nič posebnega…      Ali pa!? Takih trgov je tudi pri nas brez števila. In tudi Sutrio, v pokrajini Carnia, ki se razprostira na jugu od Tolmezza in proti severu, do avstrijske meje, do Karnijskih Alp,  je od Ljubljane oddaljen kaki dve uri in pol vožnje.

PROGRAM ROMANJA:

6.00 odhod (župnijska cerkev JK)
postanek na poti (Trbiž)
10.00   prihod v Sutrio
11.00   sv. maša


Po maši prosti čas za osebno izbiro kosila (stojnice – lokalna hrana) in ogled znamenitosti kraja.

17.00 odhod v Ljubljano
Morda postanek na poti domov – Brezje
20.30 prihod v Ljubljano


CENA PREVOZA: 20 €

PRIJAVE: sprejemamo takoj

041 220 001 (g. župnik) ali
031 588 772 (ga. Alenka) ali
osebno v pisarni župnije.


V A B L J E N I  !


SUTRIO je vas v Karniji s približno 1400 dušami, hiše v vasi so postavljene pod vznožje hriba. Arhitekturno je vas usklajena z značilno podobo Karnijskih alp. Prebivalcev izseljevanje ni prizadelo, ker ima ugodne prometne povezave.

Sutrio je znan po postavljanju jaslic.

Razporejene so bile po vseh glavnih ulicah, na nenavadnih lokacijah in iz zelo različnih materialov. Največ je lesenih, ker področje slavi po bogati tradiciji lesarske obrti in rezbarstva. Ustvarjalci jaslic so dali domišljiji prosto pot, zato so kvačkane,  papirnate,  iz semen in drugih materialov. Najbolj domiselne nagradijo, zato prihajajo sem razstavljati tudi ustvarjalci iz drugih krajev, tudi iz Slovenije.

Prebivalci Sutria so nekdaj veljali za zelo verne. Radi so imeli procesije. Danes v to kulturo vpletajo tudi prosvetne programe s prikazi etnološke dediščine in glasbenimi skupinami.

Župnijska cerkev stoji sredi vasi na dominantni legi. Posvečena je sv. Ulriku iz 9. stoletja, danes sv. Silvestru. Cerkev so povečali leta 1791 po zamisli arhitekta Schiavija. Je skromno opremljena. Večjo vrednost imajo stropne freske.

Nedaleč stran stoji mogočna pokopališka cerkev, zraven so obeležja padlim v I. svetovni vojni. Posvečena je vsem svetim. Na tem mestu je bila že nekoč langobardska utrdba, kasneje rimska naselbina.

Zanimivost Sutria je turistična inovacija »razpršenega hotela« (albergo diffuso).

Turiste privabljajo s prireditvami  božične tržnice, razstavo jaslic, julijskim praznikom košnje, septembrsko kolonijo ustvarjanja v lesu in kulinaričnimi tedni.

3. septembra je vsakoletna kolonija ustvarjanja in bogata ponudba karnijske hrane, ki je zelo raznolika (toči, rika, panceta, domači siri…).              

ZGIBANKA >>