DOTIK (NE) DOTAKLJIVEGA – Katja Bednařik Sudec in Evgen Bavčar

V Finžgarjevi galeriji smo dne 10.2 otvorili razstavo Dotik (ne)dotakljivega v likovnem dialogu med Katjo Bednařik Sudec in dr. Evgenom Bavčarjem

Avtorja se sprašujeta se o logiki dotika, o pogledu od blizu in ga na likovni način interpretirata v likovnih delih. 

Katja je likovna umetnica, ki se že dolga leta sprašuje o neoprejemljivem, o pogledu izza podobe, o notranji mentalni podobi, kot to imenuje Mitchell. V delu s slepimi in slabovidnimi se je porajalo vprašanje, kako to podobo približati in nastali so pedagoški projekti. Opazovala je radost približevanja likovnih del prav tej ciljni skupini in se spraševala o notranji podobi, ki jo publika gradi v svojem vidnem aparatu. Ostalo je vprašanje kako podobo živijo slepi in slabovidni in kaj pomeni pogled od blizu. 

Le to na likovni način Katja z dr. Evgenom Bavčarjem ponujata na ogled splošni publiki in nudita interpretacijo zanimivo predvsem za videče, ki lahko čutijo bežanje podobe iz vidnega polja pa spet vračanje. Je to, to kar slepa oseba živi ves čas? Je to podoba, ki jo likovni umetnik lovi in poskuša vizualizirati, na kakršenkoli način že? Vedno znova ostaja mamljivo vprašanje pomena mentalne podobe.

Da bi razstava bila lažje približana slepi in slabovidni publiki sta avtorja s sodelavci pripravila prilagoditve v obliki opisov del in postavitve. Te so na voljo v povečanem tisku, v brajici in zvočnem zapisu, ki so ga posneli v studiju Underground v Šentjerneju, saj so na  Zvezi preobremenjeni s svojim programom. Zahvaljujemo pa se ekipi Zveze za tisk v brajici.

Vam pa, kot preteklim obiskovalcem in spremljevalcem projektov SOdelujem in AKTIV ponujamo v poslušanje tehnične opise prilagojene za slepe in slabovidne posnete v Studio Undergrodund, Šentjernej. 

Povezave:

 1. https://youtu.be/O46q6qwaIAo
 2. https://youtu.be/PbFA9YtIAI8 
 3. https://youtu.be/wUiemovfCsA
 4. https://youtu.be/Sk_J46Gz4lM
 5. https://youtu.be/1TLI8ZAPwLs
 6. https://youtu.be/YDf0SHPpVE4
 7. https://youtu.be/g9rIG6YXCYk
 8. https://youtu.be/_360EpfbDxw
 9. https://youtu.be/iuJIp2EMIEo
 10. https://youtu.be/aAL8a7oHIeY
 11. https://youtu.be/AKTiI6v9fOQ
 12. https://youtu.be/bFw_KJY-T_UPrijeten kulturni večer je Finžgarjeva galerija izpeljala v četrtek, 10. 2. 2022, pod paviljonom Agape in Finžgarjevi galeriji.


Spremni katalog (pdf) >>
Voditelj:
Dušan Brešar

Flavta:
Jurka Zoroja

V organizaciji društva Finžgarjeva galerija:
Dušan Brešar in Uroš Pust

Oblikovanje kataloga in plakata:
Lucijan Bratuš

Video, foto, urednikovanje:
Uroš Pust

Zahvala vsem sodelujočim in podpornikom!

Lj.-Trnovo, 10. 2. 2022


Slike iz dogodka
Več prispevkov >>>