Spominski večer posvečen JOŽETU HUDEČKU_video

Na vrtu Trnovske cerkve smo z ​Lucijo Grm v četrtek, 9. septembra 2021, obujali spomine na velikega Trnovčana Jožeta Hudečka, predstavili ponatis brošure PO TRNOVEM DIŠI in si ogledali dokumentarni film V SPOMIN JOŽETU HUDEČKU. Prijeten večer so nam popestrili ljubljanski madrigalisti, ki so prepevali na vrtu Plečnikove hiše.


Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Ko smo leta 2015 pripravljali razstavo, posvečeno pokojnemu župniku Janezu Pogačniku, smo pregledali tudi vse objave v župnijskem listu in odkrili več kolumn znamenitih Slovencev, vsaj malo tudi Trnovcev, med njimi so bile kolumne dr. Milčka Komelja na umetnostno zgodovinske teme, povezane z likovnimi stvaritvami v župniji, ter kolumne novinarja in literata Jožeta Hudečka, v katerih se spominja svoje mladosti v Trnovem (njuni teksti so vključeni tudi v publikacijo TRNOVSKI KROGI iz leta 2003); vsebina kolumn pesnika Jožeta Snoja je bila osnova za publikacijo PRAZNIKI V POTEZI IN BESEDI, ki je bila v Finžgarjevi galeriji predstavljena v sredo, 26. 9. 2018.

Ker je publikacija TRNOVSKI KROGI pošla, smo se v FG odločili, da napravimo nov, od prejšnje publikacije neodvisen izbor tekstov Jožeta HUDEČKA, posnet neposredno po objavah v župnijskem listu, še posebej zato, ker avtor govori o ljudeh, ki so živeli v Trnovem in se jih Hudeček spominja iz svojega otroštva. Med njimi še posebej znamenitih Trnovcev, pisatelja Finžgarja, po katerem nosi naša galerija ime, in njegovega prijatelja in soseda, arhitekta Jožeta Plečnika.

Lep, slikovit jezik Jožeta Hudečka je gotovo še dodaten razlog, ki upravičuje ponatis knjižice!

Slava KuclerVoditelj: Dušan Brešar

V organizaciji društva Finžgarjeva galerija:
Dušan Brešar in Uroš Pust s prostovoljci

Video, foto, urednikovanje: Uroš Pust

Ponatis brošure je omogočila: MOL, Četrtna skupnost Lj.-Trnovo

Zahvala vsem sodelujočim in podpornikom!

Lj.-Trnovo, 9. 9. 2021


Slike iz dogodka
Več prispevkov >>>