Kdo so mladi? Kaj mislijo, kaj govorijo, kaj delajo?


(Predlog za mladinsko pastoralo)

Že nekaj mesecev razmišljam o novi spodbudi, novem zagonu za naše mladince. Pogosto v pogovoru z Jezusom v premišljevalni molitvi. Ravno on je prvi izmed mladih, njihov najboljši voditelj za vse čase in narode. Zato se najprej priporočam njemu, da me po Svetem Duhu in Očetu vodi v tej želji, da bi predstavil, kako bi lahko vzpostavili svoje delo z mladimi.

Prva stvar, ki mi pride na misel, je, da so mladi močni, vitalni, polni energije, športni. Želijo si delati veliko stvari, ustvarjati nove dejavnosti, doživljati nove izkušnje. Mladi so takšni, ker želijo doseči oz. uresničiti svoje ideale. To bi moralo biti izhodišče za vsak načrt dela: predlagati ideale. Ne vsakršne ideale, ampak tiste dobre, visoke, tudi zahtevne, vsekakor pa navdušujoče ideale.

Ko sem bil najstnik, star komaj 13 ali 14 let, me je gnala ideja, da bi spremenil svet. Da bi spremenil družbo, v kateri sem živel. Mladi so tisti, ki si želijo izboljšati okolje, v katerem živijo. Želijo korak za korakom pomagati pri napredovanju vseh ljudi. In konec koncev, mladi so tisti, ki želijo sodelovati pri ustvarjanju nove družbe!

Morda se to za koga sliši pretirano. A naj odgovorim, da je za mlade to povsem dosegljiv cilj; ali kot mi rečemo, zakon! Moramo se odločiti, da bomo poskušali graditi bolj človeške odnose. To pomeni bolj krščanske odnose. Učiti se moramo od Jezusa in ga posnemati. Se naučiti gledati skozi njegove oči, da bi znali ravnati z vsemi, s katerimi se srečujemo vsak dan: doma, v šoli ali na fakulteti, na igrišču, ulici, povsod. Zato moramo poznati vse podrobnosti njegovega življenja. Kar pomeni: razumeti Evangelij in Novo zavezo. To je prva pomembna točka, da bi izboljšali krščansko življenje mladih.

Kako lahko dobro spoznamo svoje sošolce, sosede ali domače? S tem, da jih pogosto vidimo, se srečujemo z njimi, delimo projekte in želje, seminarske in domače naloge … Natančno tako je z Jezusom. Spoznavamo ga tako, da se dobivamo z njim. Večkrat in pogosto. Da se zavedamo, da smo lahko z njim, da lahko z njim govorimo kot s prijateljem. Tu seveda govorim o molitvi, o tem osebnem pogovoru z Jezusom, našim Prijateljem.

Postati Jezusov prijatelj tako, da Ga spoznamo bolje in da smo pogosto z Njim. In tako bomo zaživeli naš prvi ideal: spremeniti svet! A kako bomo to uspeli? Sami ne zmoremo, samo Jezus lahko to doseže. A želi naše sodelovanje. Želi, da ta ideal sprejmemo kot njegovi prijatelji. Zato se hočemo zares poboljšati, da smo lahko vredni biti njegovi dobri prijatelji. To je, da se res borimo, da bi bili sveti. Ker živeti v nenehnem prijateljstvu z Bogom ni nič drugega kot svetost. In to si moramo želeti.

Zato se priporočimo k Svetemu Duhu in se učimo od številnih mladih svetnikov, kot so: Maria Goretti, Chiara Luce, Carlo Acutis, Montse Grases, Pier Giorgio Frassati, Dominik Savio, Francisco in Jacinta Marto in veliko drugih (našel sem seznam s sedemdesetimi imeni otrok od 0 do 13 let, ki so svetniki ali v postopku za kanonizacijo, in s skoraj sto štiridesetimi mladimi med 14 in 24 let!). Vsi ti svetniki in blaženi, véliki prijatelji Jezusa, nas učijo, da lahko tudi mi pridemo do svetosti, če močno ljubimo njega in druge, in sicer zvesto do konca.

Da bi se odpravili po tej poti, bomo obnovili mladinski verouk in sestavili čudovito ekipo, ki jo lahko zdaj po olimpijskih igrah imenujemo dream team. Vsi mladi Trnovčani ste lepo vabljeni.

Feliu Torra

Več prispevkov >>

                

Related Articles

Responses

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja