Misijonska nedelja 2023             

/ s. Dorica Sever FMM /
Z veseljem se vam oglašam v mesecu oktobru, ki je posvečen misijonski dejavnosti Vesoljne Cerkve.
Rada sem se odzvala povabilu važega g. župnika in vam z veseljem posredujem nekaj misli, ki so prisotne sedaj pred Misijonsko Nedeljo. Moji spomini na Trnovo ostajajo nepozabni.

Želim vam vsem, da bi začutili kot učenca na poti v Emavs Skrivnostno Prisotnost, ki vas spremlja, vas osvobaja dvomov, zmede in nerazumevanja … Mnogi so na tej poti … Skrivnost je v  spustu ne v vzponu … Da srce začne goreti in da se naše noge odpravijo na pot oznanjevanja, je odvisno od kvalitete našega poslušanja.

Vedno bolj je potrebno ohranjati navdušenje in plamen Božje Ljubezni v notranjosti srca.

Podobno kot Pascalovo spreobrnenje v Notre Dame se Bog Ognja, razodeva in pušča neizbrisne sledi.

Odrešenje, notranjo svobodo in veselje začutimo samo v srečanju z Jezusom. On ni nikoli ravnodušen do nas, vedno čaka, da začnemo pripovedovati o svojih težavah, dvomih, da nam lahko posreduje zanesljive odgovore na naše probleme in stiske … Kako lepo, če znamo prisluhniti, če smo osvobojeni duhovne gluhote in vemo, da nas njegove besede usmerjajo na pravo pot.

Jezus poskrbi za vse, zna se ustaviti, sesti za mizo, razlomiti kruh in v moči te hrane, z novim zavedanjem, da je nase srce goreče, lahko odidemo na pota, kjer nas pričakujejo ljudje, ki bi radi slišali novico o Odresenju, o Življenju brez konca.

Kot ste razbrali iz Misijoskih Obzorij živim že 25 let med Inuiti (Eskimi) v Kanadski Arktiki.

Škof mi je zaupal dva misijona ( župniji) Chesterfield Inlet s 400 prebivalci in Baker Lake kjer živi tudi okrog 400 katolicanov, kraj sam pa ima 3000 prebivalcev.

Razen administracije je poudarek na pripravi nedeljskega bogoslužja. Duhovnik pride k nam dvakrat na leto, tako lahko tudi krščujem in vodim pogrebe. Zaupana mi je tudi formacija inuitskih laičnih voditeljev in seveda verouk otrok. Misijona sta oddaljena drug od drugega 45 minut z letalom, ki je edino prevozno sredstvo med naselji.

Vsakodnevna jutranja molitev in meditacija evangelija na lokalni radijski postaji je neposreden način oznanjevanja Božje Besede pri nas.

Ljudje so verni, vsi so krsčeni, vendar čutimo kako je čas covida tudi pri nas negativno vplival na ljudi, ki prihajajo manj v cerkev kot prej.

Kot vi v vasi župniji, tudi mi prosimo Jezusa naj ostane z nami. Naša srca hrepenijo po njegovi družbi in bližini.

On nas lahko razsvetli in preoblikuje s svojimi besedami, da bomo lahko oznanjali Skrivnost njegovega bivanja vsem, ki ga iščejo.

Lepo praznovanje misijonske nedelje.

S prsrčnimi pozdravi.

 


Več prispevkov >>