Moški ljubi


/ Matevž Avbelj /

V današnjem svetu, obdanem s številnimi posvetnimi radostmi in skoraj neskončnimi možnostmi izbire, hitro pademo v skušnjavo, ki jo ponuja vsakdan. Ob vseh ljubezenskih nadaljevankah in resničnostnih šovih se odtujimo od Gospoda in se skrijemo  v svet, kjer ni sprejemanja odgovornosti in kjer ne izberemo težje poti, ker nam ni potrebno, pa čeprav nekje v sebi vemo, da je ta pot prava. Če nam kaj ne ustreza, to hitro in popolnoma neobremenjeno zavržemo.

Vendar ljubezen ne bi smela biti taka. Ljubezen moškega je močna in zaupanja vredna, ne pogojuje, ne obsoja, ni zamerljiva in ne postavi sebe na prvo mesto. Predstavlja popolno predanost in vero v svojega partnerja, z njim sočustvuje in se z njim raduje. Ko moški ljubi, resnično ljubi, takrat ne izbira. Sprejme, varuje in se nikdar ne sramuje. Zaupa Gospodu in razume, da je ljubezen lahko skrita, se ne šopiri, si ne laska. Je skromna, ponižna in prihaja med nas kot beseda poslana od Boga. Moški, ki veruje in zaupa, spozna, da je ljubezen krhka. Ob tem spoznanju postane ranljiv in le takrat je blagoslovljen s strani Boga in lahko ljubi kot nas uči ljubiti Gospod.

Vera in odprtost do Boga, je dala moč sv. Jožefu, da je ljubil onkraj dojemanja ljudi, ki so ga obdajali in onkraj zmožnosti razumevanja slehernega moža tudi danes. Kot moški je bil podvržen številnim preizkušnjam. Si predstavljate, da danes pride do vas nekdo, in vam pove, da bo vaša žena rodila otroka, katerega oče je nekdo drug. Četudi bi vedeli, da je poslan od Boga, bi ostali in sprejeli vlogo, ki vam jo je namenil On? Bi premogli toliko ljubezni in moči? Si bi upali biti ranljivi? Si predstavljate, da ob vsem obrekovanju, ki ga premore današnji svet, ostanete močni in ljubite brezpogojno? Bi lahko verovali in zaupali Gospodu, imate toliko vere in moči kot Sv. Jožef? Sv. Jožef je nesebično prevzel vlogo Marijinega moža, moža matere božjega otroka. Gospodu se je pustil ponižno voditi po Njegovi poti. Jožefova ljubezen je bila brezmejna. Vera mu je dala moč, da je v svoje življenje sprejel Božjega sina. Ljubiti pomeni tudi ljubljenemu pustiti odditi, ga ne zadrževati zaradi svoje sebičnosti in trpljenja. Tako ljubezen sta premogla Marija in Jožef, ko sta spoznala, da se bo Kristus žrtvoval za nas.

Težko si predstavljamo, da bo kdo od nas kdaj v takem položaju kot je bil sveti Jožef. Kljub temu pa smo tudi mi velikokrat postavljeni v položaj, ko se moramo odločiti, če smo pripravljeni ljubiti. Ali lahko ljubimo, kot nas uči Gospod?

Ljubim svojo ženo takšno kot je, ji zaupam, jo podpiram, ji odpuščam in prosim odpuščanja. Stojim za njo, ker vem, da za menoj stoji Gospod. Občudujem svoja otroka, v vsej drugačnosti, ki jo premoreta. In četudi je njuna prihodnost meni nejasna, zaupam Gospodu.

Ko pride čas, da sama stopita izzivom življenja naproti, prosim Gospoda, da mi da moč, da se umaknem. Gospod ima svoj načrt za vsakega od nas, zato se nič bati. Naj bo naša vera močnejša od strahu. Pustite si ljubiti in biti ljubljen od Boga. 

Sveti Jožef Maribor, foto: Nada Holc

Več prispevkov >>