Obisk duhovnika na 1. petek v mesecu

V poznem dopoldnevu se sprašujem, kdaj bo duhovnik prišel, se je kje dlje zadržal, mogoče je peš, kaj je upočasnilo njegov obhod. Za vsak korak do mojih vrat mislim, da je njegov. Saj ne, da bi bil vezan na uro, pa vendar z veseljem pričakujem njegov prihod. Spomnim se pokojne mame. Tudi ona ga je z veseljem pričakovala.  Ko je v bližini, ga tudi ata z veseljem pričaka in pospremi v mojo sobo. Tudi njemu ta obisk veliko pomeni. Oba se razveseliva, ko zaslišiva vesel dober dan, bogdaj …

Takšno je pri nas dopoldne vsak prvi petek v mesecu. Polno veselega pričakovanja, da nam bo znova pomagal utrditi vero, nam pustil obilico veselja in dobre volje.  Že vrsto let nas vsak prvi petek v mesecu obišče duhovnik. Pride k nam na dom, ker se ne moremo udeležiti rednih svetih maš v cerkvi. Z neverjetno energijo me duhovnik vsakič znova navduši, skozi pogovor me duhovno podpre v mojih razmišljanjih, ozavešča me, da nisem sam v svojih težavah.  Prinese Jezusa v hišo in dvigne upanje na vse dobro. Da vedeti, da je Jezus vedno z nami, v dobrem in slabem. S tem, ko širi Božjo besedo, znova in znova vzpostavi vez med nami, s pogovorom pa pomiri dvome in negativnost. Poleg telesne, vsak človek potrebuje tudi duhovno hrano in ob tem obisku jo ogromno dobim. Prvotni namen je obhajanje, molitev, spoved, a to so le formalne drobtinice, ki jih zdravi dobijo v cerkvi pri sveti maši. Pred leti sem imel prometno nesrečo, v kateri sem si poškodoval hrbtenico. Ostal sem na invalidskem vozičku. Imam še veliko drugih zdravstvenih težav, zaradi katerih še vedno ne morem redno v cerkev k sveti maši.

Priporočam vsem, ki te oblike obhajanja ne poznate, se pravi: bolnim, ostarelim in osamljenim, vernim in nevernim, da se znebite zadržkov in se dogovorite za obiske. Namen je vzpodbuditi dobro v vseh ljudeh. Duhovnik se za vsakega posebej potrudi. Želim si, da bi bili vsi pomoči potrebni deležni take pozornosti, kot sem jo sam.

Obisk je kratek, prekratek, pa vendar tako poln pozitivnim čustev, od katerih črpam energijo in dobim novo voljo za premagovanje vsakodnevnih ovir vse do naslednjega prvega petka.

Stane Balažic