Oznanila


Z adventnim časom vstopamo v novo obdobje našega življenja in življenja Cerkve. To obdobje ne bo tako podobno tistim iz preteklih let, posebej ne iz časa našega otroštva. Čakajo nas zahtevni časi. Večina ljudi tega ne opazi in se tega ne zaveda.

Vsakdanji dogodki nas tirajo in izrivajo na površje. Vidni svet ni več znamenje nevidnega, ni več zakrament božjega. K sreči so med nami tudi ljudje, ki to opazijo in skušajo ubrati drugačno pot. Za večino so to moteči ali celo ne zaželjeni ljudje, vendar bi bili brez njih preveč slepi. Danes se tehtata dve vrednoti: razum in srce. Nekateri prisegajo na znanost, na človeka, na kratkoročnost. Drugi opozarjajo na izkušnjo zgodovine, kaj se bo zgodilo, če ne bomo poslušali tudi srca in Boga. Kje je ravnotežje med enim in drugim, je težko določiti.

Ali obstaja kakšna pot, ki bi sodobnega človeka zares postavila na varno mesto? Za nas verne je to praznovanje cerkvenega leta. V enem letu se zvrstijo vse temeljne vsebine, ki človeka, če jim sledi in jih razume, zares obogatijo in osvobodijo. Obdobje adventnega časa je eno od pomembnih v letu. Če ga vzamemo resno, če njegovemu sporočilu prisluhnemo, če naredimo tudi kaj konkretnega, kar nam svetuje, nas bo pripravilo na rojstvo tistega, ki je Odrešenik sveta. Za največji dar človeštva – za dar odrešenja – ni potrebno biti znanstvenik in ne bogataš. Vsakemu je dosegljiv in vsakega tudi resnično osvobodi in odreši. Odgovor na vse dileme in na vse stiske in zagate človeštva je življenje in nauk Jezusa Kristusa. Druge resnične in zares varne poti svet ne pozna. Blagor človeku, ki to prepoznava in ima svojo dobro izkušnjo. Mnoge generacije pred nami so to že preverile. Gre torej za vsem ljudem znane vrednote: branje in premišljevanje Božje Besede, tišina in zbranost, molitev, odpoved dovoljenim rečem, maša, post, dobrodelnost in miloščina itd. Če se bo kdo v adventnem času odločil za kaj takega, bo ugotovil, kaj mu prinaša blagor in blagoslov, razsvetljenje in srečo. Pogum, ljudje pod Triglavom!

V sredo, 8. decembra bo praznik Marije Brezmadežne. Maše ob 8. in ob 19. uri.

Seja Župnijskega pastoralnega sveta bo v ponedeljek, 13. decembra. Začeli bomo z mašo ob 19. uri. Lepo je bilo videti člane ŽPS že prejšnji mesec pri maši. Tako kličete blagoslov na delo ŽPS.

Božična devetdnevnica se bo začela 17. decembra. Združena bo z večerno mašo. Družine z otroki zelo lepo vabljene. Prav tako vsi, ki bi radi Božič globoko doživeli. Kralja, ki prihaja, pridite, molimo!

Spokorno bogoslužje pred Božičem bo 22. decembra ob 19. uri združeno z mašo. V prvem delu bo priprava na spoved, nato bodo na voljo za spoved trije spovedniki.

Prva božična maša bo na sveti večer ob 19. uri. Pri tej maši bodo mladi prispevali svoj program. Ob 20.30 bo večerja za osamljene in brezdomce. Ob 23.30 bo program pred polnočnico in polnočnica. Božične maše bodo še ob 8. uri, ob 10. uri in ob 19. uri.

Na praznik sv. Družine bo ob 10. uri blagoslov družin in otrok. Lepo vabljeni k temu bogoslužju.

Tudi na Silvestrovo bo v naši cerkvi polnočnica kakor vsako leto. Zahvalili se bomo za bogato in nepozabno leto in prosili blagoslova, da bi znali v letu 2022 čim bolj uspešno upoštevati zdravo pamet.

Vsem župljankam in župljanom, vsem ljudem četrtne skupnosti Trnovo in vsem, ki prihajate v trnovsko oltarno občestvo želim pogumno, hvaležno in blagoslovljeno leto 2022.   


Več mesečnih oznanil >>