Oznanila


Najprej še enkrat želim vsem župljanom blagoslovljeno leto 2022. Naj nas vsak dan novega leta spremlja sporočilo Božiča: »Človek je bil Božja podoba. Ker je to podobo izgubil, je Bog v božični noči prišel k nam kot človek, da bi nam vrnil Božji obraz«. Vse leto se trudimo, da bi naši obrazi sijali z Božjim sijajem!

STATISTIKA ima posebno stopnjevanje, ki ni omenjeno v našem slovenskem pravopisu. Pravijo, da se laž stopnjuje takole: laž, večja laž, statistika in verska statistika. Ob začetku novega leta kljub temu običajno povemo ali napišemo, kakšna je bila dinamika pastoralnega življenja. Seveda se pravega verskega življenja ne da zajeti v številke. Številke pa vendar nekaj tudi te povedo.

V minulem letu smo izvedli štetje nedeljnikov, ki se je žal zaradi znanih razmer precej usulo. Do 14. novembra 2021 smo pri bogoslužjih našteli 435 udeležencev. Dan pred tem je bilo pri večerni (sobotni nedeljski) maši 44 udeležencev, 21 moških in 23 žensk. Če te prištejemo k nedeljskim mašam, dobimo 435 udeležencev. Moških je bilo pri mašah 154, žensk 238, otrok 43.

Krstov je bilo v naši župniji v letu 2021 21: 12 dečkov in 9 deklic. Iz cerkvenega zakona je bilo krščenih 10, iz neurejenih zakonskih skupnosti 8 in nezakonskih 3.

Pri prvem svetem obhajilu je bilo v nedeljo, 26 septembra 2021 17 otrok, 14 dečkov in 3 deklice. Ta zakrament je prvič prejela tudi odrasla oseba, ki je obiskovala katehumenat.

Zakrament birme je prejelo 30 mladih, 13 fantov in 17 deklet. Tudi ta zakrament je prejela katehumena.

Dve osebi, ki sta bili krščeni v Trnovem in živita drugod, sta zahtevali pisni izstop iz Katoliške Cerkve.

Poročilo se je šest parov. Pet porok je bilo med katoličanoma, ena poroka katoličana in nekrščenega.

V letu 2021 smo opravili 61 pogrebov. Povprečna starost umrlih je bila 84,3 leta. Moških je umrlo 33, žensk 28. Vzroki smrti: odpoved srca – 28 oseb, rak – 16 oseb, starostna oslabelost – 7 oseb, pljučnica – 3 osebe, demenca – 3 osebe, gangrena – 1 oseba, skleroza multipleks – 1 oseba, 1 parkinson,  in covid – 1 oseba. Previdenih (to pomeni z zakramenti spremljanih)  je bilo 29, neprevidenih 29, tri osebe so redno hodile v cerkev.

Opažanje: že bežen pogled na versko življenje v župniji kaže, kako so tudi katoličani močno pod vplivom medijev, javnega mnenja in drugih miselnih tokov. Latinski pregovor pravi: »Kaplja ne izdolbe kamenja z močjo, ampak s stalnim padanjem«. Dnevno kapljanje iz radia, televizije, interneta in od drugih virov počasi in ne da bi se človek tega zavedal, spremeni njegovo miselnost. Slovenci imamo podoben pregovor latinskemu: »Povej mi, s kom se družiš in povem ti, kakšen si.« Hvala Bogu, da se vedno več mladih ljudi vpliva javnosti močno zaveda in ubira drugačno pot.

Večer Pod paviljonom bo v nedeljo, 9. januarja po maši ob 10. uri. Mag. Olga Paulič nam bo predstavila sakralne umetnine naše cerkve. Popeljala nas bo v preteklost s posebnim poudarkom na predstavitvi del Jožeta Plečnika ob njegovi 150 letnici rojstva. Glasbeni uvod in zaključek bo obogatila Renata Bauer. Predstavitev bo prilagojena za veroučence in zanimiva za vse.

Prva triada naše Veroučne šole bo imela duhovne vaje v soboto 15. in v nedeljo 16. januarja.

Večer za Vaju bo v petek, 21. januarja ob 20. uri v Antonovem domu na Viču. Prisrčno vabljeni pari vseh generacij. Za prijeten program z besedo in glasbo poskrbimo mi, za dobro družbo pa vi. Veselimo se Vajine navzočnosti. Gost večera bo Boštjan Hari, glasbo bo oblikoval Franci Rotar.

Seja ŽGS bo v petek, 28. januarja ob 19. uri. Začeli bomo z bogoslužjem v cerkvi. Pogovor z odraslimi bo v ponedeljek, 31. januarja. Tudi ta večer bomo začeli z mašo ob 19. uri. Več mesečnih oznanil >>