Oznanila


Drugi mesec v letu je najkrajši. Ko bo izšla marčevska številka Župnijskega lista, bomo že pet dni v postnem času. Primerno je, da se na vsakoletne »štirideset dnevne duhovne vaje« dobro pripravimo in storimo vse, kar je v naši moči, da bo Velika noč, ki se silovito približuje, resnično podoba našega prihodnjega življenja. Nekateri smo že bolj tam kakor tukaj. To je za nas dobro. Pri pogrebnem obredu po končanem besednem bogoslužju duhovnik reče: »Vemo, da na zemlji nimamo stalnega bivališča, zato pospremimo pokojnega k grobu v trdnem upanju, da bo deležen Jezusovega vstajenja.« Jezusovo in naše vstajenje sta vir našega upanja in veselja. Če bi ne bilo tako, bi bila naša vera prazna.

Kako se naj pa pripravimo na »duhovne vaje« štirideset dnevnega postnega časa? Vse je odvisno od naše osebne odločitve. Ta odločitev naj bo »na skrivnem«, kakor pravi Jezus. Če se odločimo tako, da ne »trobimo okrog«, kaj bomo naredili, dobi naša odločitev dodatno moč in spodbudo. Če pipa pušča vodo in ta odteka, vodni curek nima moči. Za katere vaje naj se odločimo? Kaj ima največjo duhovno moč? 

Sveto pismo na prvo mesto postavlja MILOŠČINO. Miloščina je lahko materialna ali duhovna. Na prvo smo bolj udomačeni. Odreči se svojemu standardu in lačnemu ali človeku v stiski pomagati, to nam še kar uspeva. Pogosto se sprašujemo, na kakšen način naj to naredimo, da bo pomoč zares prišla v prave roke. Če osebo poznamo, je najlepše, če mu čimbolj diskretno in spoštljivo izročimo pomoč osebno. Če te možnosti nimamo, je najbolj varna pot institucija, ki se s tem ukvarja in poišče najbolj potrebne osebe, ki jim pomoč najbolj potrebna. Druga, duhovna miloščina pa je vsak trenutek in vsak dan navzoča med nami in jo lahko delimo štiriindvajset ur na dan: spodbudna beseda žalostnemu in nerazpoloženemu človeku, pozdrav na ulici, prijaznost in velikodušnost na delovnem mestu, večja pozornost in pohvala družinskim članom, usmiljenje in razumevanje ob napakah drugih. Ko sem se otrokom opravičil, ker sem nekaj pozabil, je devetletni fant rekel: »To se lahko zgodi vsakemu.« Kako lepo usmiljenje in miloščina.

Miloščini sledi POST. O tem pa v mesecu marcu.

2. februarja – na Svečnico – se bomo spomnili Jezusovega in svojega darovanja Bogu, blagoslovili bomo sveče in se spomnili, da smo kristjani luč temu svetu, v katerem živimo. Maši bosta ob 8.00 in ob 19.00. Pri večerni maši bo tudi procesija s svečkami.

5. februarja bodo učenci druge triade Veroučne šole odšli na duhovne vaje v Repnje.

8. februarja – na Prešernov dan bo zvečer po večerni maši orgelski koncert.

10. februarja – ob 18.uri Otvoritev razstave umetnice Katje Bednarik Sudec Dotakljivo (ne)dotakljivega, Finžgarjeva galerija

11. februarja ob 20.00 pripravljamo tradicionalni Trnovski večer, ki ga bo oblikoval dragi gost gospod Aleksander Zadel iz Kopra. Njegovo sporočilo bo: Kaj je človeška svoboda?

13.februarja bo mag. Olga Paulič predstavila drugi del sakralne umetnosti naše cerkve, po deseti sveti maši. Vabljeni!

21. februarja bo teden zimskih veroučnih počitnic.

25. februarja ob 19. uri bo seja Župnijskega gospodarskega sveta.

27. februar ob 19.00 – maša s klasično glasbo, Martina Rot in Katja Ceglar, flavti.

28. februarja bo ob 19.00 Pogovor z odraslimi. Ne izpustite te priložnosti za Vašo duhovno rast.  Več mesečnih oznanil >>