Oznanila

V nabiralnik za verski tisk je padel majhen listek, na katerem je pisalo: »Za nasmešek. Ko smo prišli od maše, je oče kritiziral pridigo in še kaj. Sin pa mu je rekel: »Za en evro, ki si ga dal v puščico je bila čisto v redu predstava.«

Čez par dni je ista oseba v nabiralnik vrgla listek z nasvetom: »V vednost. Obisk otrok v zakristiji je lepa kateheza, da vidijo mašne stvari od blizu. Predlagam, da organizirate za veroučence ogled Plečnikovega muzeja s popustom, vsaj prvoobhajancev in birmancev. Smo tako blizu in vendar tako daleč.« Naš odgovor: to že delamo vrsto let.

Vsakoletne duhovne vaje

Človek ima telo in dušo. Za oboje je potrebno poskrbeti, da se ohrani zdravje in kondicija. Običajno ljudje več storimo za kondicijo telesa kakor za dušo. Tudi mnogo več časa posvetimo telesu. Signale zmanjšanih telesnih sposobnosti hitreje zaznamo kot duhovnih. Nekateri ljudje skrbijo za vsakoletne duhovne vaje. Vzamejo si čas, dopust, počitnice in teden dni ali vsaj nekaj dni posvetijo urjenju dušnih potreb. Z otroki Veroučne šole dva dni posvetimo duhovnim vajam. Mladi vsako leto pripravijo dva, tri dni takih vsebin. Cerkev tudi v teku cerkvenega leta ponuja in spodbuja duhovno okrepitev. Navadno to traja od Pepelnice do Velikega petka. Štirideset dni nam daje različne možnosti in priložnosti, da v pripravi na Veliko noč več pozornosti posvetimo duši kot telesu. Pravzaprav je pravilo, da odpoved telesu hrani dušo, podhranjenost duše pa v ospredje postavlja telesne potrebe.

Postni čas bo izreden milostni čas. Vsak petek bomo ob 18.30 opravljali pobožnost križevega pota. Kdor se bo odločil, da bo s to vajo okrepil svojo dušo, bo naredil dobro odločitev. Nekdo drug bo izbral obisk delavniške maše enkrat na teden. Ugotovil bo, kakšen luksuz za dušo je ta vrednota. Spet nekdo drug bo prišel pomagat na prvo in tretjo sredo v mesecu ob 17. uri deliti hrano v okviru Župnijske Karitas. Odprl se mu bo nov svet. Petki po večerni maši so priložnost za tiste, ki bi jim odgovarjalo čiščenje in krašenje naše župnijske cerkve. Odkril bo, da je priprava prostora za nedeljsko bogoslužje veliko dobro delo. Župnija potrebuje sodelavce. Življenje v župniji je toliko in tako razgibano, kakršni so njeni župljani.

9. marca ob 19. uri bomo začeli sejo Sveta veroučne šole. Če kdo od staršev otrok želi videti, kako srečanje izgleda, bo dobrodošel. To ni zaprta, pač pa odprta skupina.

10. marca ob 18.00 bo otvoritev likovne razstave Rade Mikačič v Finžgarjevi galeriji.

13. marec ob 19.45 bosta s. Metka Kos in Janez Jeromen predstavila knjigo: Nova Zaveza s prostorom, vabljeni!

15. marca ob 19. uri bo z mašo povezana priprava na krst za mesec marec. Starši z novorojenci lepo vabljeni.

19. marca bo praznik sv. Jožefa. Sveti maši bosta ob 8.00 in ob 19.00.

23. marca ob 19.uri – pri večerni sveti maši bomo v sklopu cikla maš s klasično glasbo prisluhnili Ani in Manci Kosmač, ki nam bosta predstavili dela za violo in klavir ter violino in klavir.

28. marca ob 19.00 bo mesečni Pogovor z odraslimi. Nadaljevali bomo pogovor z vprašanji o sveti maši.

Naslednja številka Župnijskega lista bo izšla na tiho nedeljo, 5. aprila, ko bo tudi dobrodelna prodaja oljčnih vejic.

Sveti Jožef Ljubljana, avtorica: Mateja Kregar GlihaVeč mesečnih oznanil >>