Oznanila


Mesec april je najbogatejši v letu. Dogodki, ki jih bomo praznovali so neizmerno veliki in za nas življenjsko pomembni. Na Tiho nedeljo bo dobrodelna prodaja oljčnih vejic. Otroci in mladina bo izdelala za procesijo na Cvetno nedeljo transparente in plakate, na katerih bo izraženo, kaj jim pomeni Jezus, ki slovesno vstopa v Jeruzalem, kar je simbol njegove zmage nad zlom.

V ponedeljek, 4. aprila, bo ob 19. uri začetek seje Župnijskega pastoralnega sveta.

Finžgarjeva galerija v četrtek, 7. aprila pripravlja razstavo slikarja Krištofa Zupeta.

V petek, 8. aprila, bo ob 18.30 križev pot in nato maša.

V soboto pred Cvetno nedeljo bo od 10. do 13. ure izdelovanje butaric in drugih obeležij za Cvetno nedeljo. Hkrati bo tudi dobrodelna prodaja oljčnih vejic. Na Cvetno nedeljo bomo letos peli pasijon: Sedem Jezusovih stavkov na križu.

V sredo, 13. aprila, bo ob 19. uri spokorno bogoslužje za pripravo na velikonočno spoved in spovedovanje.

Na Veliki četrtek bo slovesna zadnja večerja, umivanje nog in predstavitev prvoobhajancev.

Na Veliki petek, ko je strogi post in spomin na Jezusovo smrt, bomo ob 15. uri – ob uri smrti – molili križev pot. Ob 19. uri bodo obredi Velikega petka s pasijonom.

Na Veliko soboto bodo čez dan blagoslovi jedil, češčenje Najsvetejšega v božjem grobu in ob 19. uri slovesna vigilija: bogoslužje slavja luči z velikonočno hvalnico, bogoslužje božje besede z alelujo, krstno in birmansko bogoslužje (naš katehumen Rok) in evharistično bogoslužje. Najbrž ni potrebno posebej poudariti, da je to bogoslužje najpomembnejše v celotnem cerkvenem letu.

Na Veliko noč bo vstajenje in vstajenjska procesija ob 7.30, nato jutranja velikonočna maša. Maše bodo še ob 10. uri, ob 15. uri v Domu Janeza Krstnika, in ob 19. uri.

Na Velikonočni ponedeljek in v osmini velikonočnega tedna lepo vabljeni k bogoslužju, da se zahvalimo za tako velik dar Jezusovega vstajenja. Otroci imajo veroučne počitnice.

V petek, 22. aprila ob 20. uri Večer za vaju – v Antonovem domu na Viču. Prisrčno vabljeni pari vseh generacij. Za prijeten program z besedo in glasbo poskrbimo mi, za dobro družbo pa vi. Veselimo se Vajine navzočnosti. Gost večera bo Boštjan Hari, glasbo bo oblikoval Franci Rotar.

V nedeljo, 24. aprila ob 19.uri bosta v sklopu cikla maš s klasično glasbo sodelovala Maja Krevs, sopran in Urban Debevec, orgle. Izvajala bosta sakralna dela C. Gounoda in mašo Usmiljeni Bog, F. Kejžar – L. Kernel.

Po Beli nedelji, 24. aprila, bodo prvomajske počitnice.

Ker so nam lansko praznovanje Velike noči bistveno okrnili, letos to nadomestimo s še bolj živo in aktivno udeležbo pri velikih dogodkih.

Indijski poveljnik Virati je v boju proti upornikom ubil lastnega brata, ki je bil na strani upornikov. Pustil je vojaški poklic in postal sodnik. Obsojal je zločince na dolgoletno ječo. Kljub temu ga je to tako mučilo, da je sam sebe obsodil in se dal zapreti in je trpel kakor ljudje, ki jih je sam obsodil. Odpovedal se je tudi temu poklicu in se posvetil tihemu domačemu delu v družini. Tudi s tem ni bil zadovoljen. Šel je v puščavo in tam živel kot samotarski jogi. Imenovali so ga svetnik in so hodili k njemu po nasvete. Tudi tu je ob sovražnih pogledih žena zvedel, da so jezne, ker so jih zaradi njega zapuščali najboljši možje in sinovi. Spoznal je, da v življenju ni poklica, ki ne bi bil usodno prepleten z življenjem drugih ljudi.

Za Veliko noč Vam voščim, da bi se z Jezusom veselili življenja, ne glede na to, kaj mislijo drugi.

Sveti Jožef Maribor, foto: Nada HolcVeč mesečnih oznanil >>