Oznanila

Bogoslužno leto lahko začnemo s pastoralnim letom – vsako leto septembra ali s koledarskim letom – vsako leto z novim letom. Večinoma se odločamo za pastoralno, ki je tudi katehetsko leto (začetek veroučnega leta). Tudi v Trnovem vedno začnemo tako. Letos smo za osnovno in za rdečo nit vzeli bogoslužje v vseh odtenkih, ki jih poznamo. Naslovnica vsak mesec nakaže vsebino in poudarek. Gospe Dolores Gerbec Kokalj smo zelo hvaležni, ker nam vsak mesec oblikuje vrhunsko podobo naslovnice. Ta mesec naslovnica prikazuje zakrament sv. spovedi.

Na sestanku predstavnikov naše Veroučne šole je bilo potrjeno, da bodo otroci vseh razredov v adventu izdelovali jaslice, ki jih bomo postavili sredi cerkve med božično mašo ob 10. uri. Jaslice bodo lahko iz papirja ali iz drugih primernih materialov – tudi iz lesa ali gline. Naloga katehetov je, da usmerjajo in spodbujajo k živemu sodelovanju.

Miklavževanje na Miklavževo nedeljo in šestega decembra ima namen, da bi spodbujali, širili in ovrednotili skrito dobrodelnost, ki je posnemanje Jezusove dobrote. Včasih je bil za otroke izjemen praznik, s katerim so ocenjevali svojo pridnost med letom. Danes ob prepolnosti vseh materialnih dobrin lahko dajemo večji poudarek duhovnim dobrinam: da gremo na Miklavževo k maši za nekoga, da opravimo spoved, ki je najbolj notranje in skrito dejanje, da za nekoga več molimo in podobno.

Brezmadežna – 8. decembra je tako prisrčen in topel praznik, da ima celo devetdnevnico. Na praznik občudujemo Božjo svetost, ki je bila razlita v takem obilju na Marijo iz Nazareta. Bogoslužje bo ob 8.00 in ob 19.00.

Župnijski pastoralni svet bo imel decembrsko sejo v ponedeljek, 12. decembra ob 19. uri.

Priprava na krst za mesec december bo v torek, 13. ob 19. uri. Naj se v tem mesecu oglasijo vsi zamudniki iz leta 2022!

Božično devetdnevnico bomo začeli v soboto, 17. decembra ob 19. uri. Naj bo zadnji teden pred Božičem v ospredju vseh naših dejavnosti, da bomo dobro duhovno pripravljeni na čudež božjega prihoda na Zemljo! Marijo bodo po cerkvi nosili otroci devetletke. Začeli bodo prvošolci in nato po vrsti ostali razredi.

Spokorno bogoslužje in spovedovanje pred Božičem bo v sredo, 21. decembra ob 19. uri.

Na sveti večer bo prva božična maša ob 19. uri. Bogoslužje v celoti oblikuje mladina. Po maši bo v župnišču večerja za osamljene. Glavni božični evharistični dogodek bo polnočnica. Na Božič bodo maše še ob 8. uri, ob 10. uri, v Domu Janeza Krstnika ob 15. uri in ob 19. uri, ko bo maša s klasično glasbo. Na praznik sv. Štefana bosta maši ob 8.00 in ob 19.00.

Praznik svete družine bo letos v petek, 30. decembra. Pri večerni maši ob 19. uri bo blagoslov otrok.

Tudi na Silvestrovo bo polnočnica. Zahvalili se bomo za izredno pestro, bogato in dinamično leto.

Za božične in novoletne praznike Vam želimo, da bi se uspeli obrniti bolj navznoter kot navzven. V sebi nosimo Boga. Najlepše jaslice je naše srce. Naj se Jezusov in naš srčni utrip čimbolj usklajujeta in bijeta za vse brate in sestre, s katerimi se srečujemo, s katerimi živimo in ki nam bodo še poslani na našo življenjsko pot. Vesel božič in srečno novo leto 2023.

20. decembra 2022 ob 13.00: Duhovna obnova za zaposlene v kapeli Doma Janeza Krstnika. Bogoslužje bo vodil p. dr. Karel Gržan. Razmišljali bomo o zadovoljstvu v sobivanju.


Več prispevkov >>