Oznanila

Leto 2022 je bilo izredno lepo in duhovno bogato. Vsak od nas ga je doživljal na svoj način. Nekatere je razveselilo in obogatilo novo rojstvo, druge smrt in odhod ljubljene osebe. Nekateri ste imeli veliko uspehov in sreče, drugim je tega primanjkovalo. Eni ste se izognili bolezni in preizkušnji, drugim s tem ni bilo prihranjeno. Končno lahko rečemo, da smo leto preživeli in da nam Bog daje novo priložnost da se mu približamo.

Poglejmo nekaj pastoralnih značilnosti leta 2022. Luč nebeškega življenja je bila podarjena 23. otrokom. Enajst je bilo dečkov in dvanajst deklic. Iz cerkvenega zakona jih je bilo 14, iz civilnega 2, nezakonskih je bilo 7.

Porok je bilo 12. Devet doma in tri drugod. Zanimiv je še podatek, da sta bila samo dva para s trnovskim bivališčem.

Umrlo je 47 oseb. Moških je bilo 21, žensk 26. Povprečna starost umrlih je bila 85 let. Predvidenih – to pomeni, da so pred odhodom sprejeli duhovnika – je bilo 24, nepredvidenih 23. Najpogostejši vzrok smrti je bila odpoved srca – 18 primerov, starostna oslabelost 7 primerov in rak prav tako 7 primerov.

Pogrebi so izredna priložnost občestva za krščansko oznanilo. Kristjani bi morali možnosti, ki so nam dane, dobro uporabiti za misijonsko delo: glasno odgovarjanje med obredom, petje psalma ali branje beril, zahvala pokojnemu v imenu župnije ipd. Tukaj nas čaka letos za leto bogoslužja veliko dela, če hočemo, da bomo drugače mislečim dali potrebno sporočilo.

Tretji sveti večer6. januarja – je običajno v senci prvih dveh svetih večerov. Vzrokov je več. Delovni dan daje vtis vsakdanjika in ravno osebna pozornost za družinski blagoslov in molitev ter obisk praznične maše lahko dopolni našo pripadnost božičnemu praznovanju. Bogoslužji bosta ob 8.00 in ob 19.00, ko bomo skupaj z otroci prinesli adventne darove Jezusu za misijone.

Nedelja Jezusovega krsta – 8. januar – bo priložnost za zahvalo za dar svetega krsta in za zaključek božičnega časa.

Finžgarjeva galerija v četrtek, 5. januarja ob 20. uri vabi na otvoritev razstave Lence Tomaževič Savnik.

Otroci tretje triade bodo v Repnjah opravili Duhovni vikend. Prevoz z osebnimi avtomobili. Začetek v soboto, 14. 1. 23 ob 9.00 uri.

Svet veroučne šole se bo zbral v sredo, 18. januarja ob 19. uri pri maši in nato v znanih prostorih.

Večer za Vaju bo v petek, 20. januarja ob 20. uri v Antonovem domu na Viču. Ta dan si vzemite čas za ljubezen, občudovanje, darovanje, hvaležnost, blagoslov in bogoslužje. Letošnji gost bo Marko Čož. Prisrčno vabljeni!

Pogovor z odraslimi bo v ponedeljek, 23. januarja ob 19. uri, ker bodo naslednji ponedeljek zimske počitnice.

Mladinski pevski zbor Trnovo, bo pod vodstvom Mance Kosmač v okviru maš s klasično glasbo predstavil dela angleškega skladatelja Johna Rutterja v nedeljo, 29. 1. 23 ob 19.00 uri.

Vsem bralcem trnovskega lista ponovno voščimo vse najboljše v letu 2023. Naj poteka življenje brez nezgod in brez težjih preizkušenj! Pa še to: najbrž opažate, da so naslovnice posvečene pomembnejšim bogoslužnim dogodkom, o katerih želimo sporočiti vsaj z enim prispevkom v besedilu. Ste uganili, kateri dogodek je opisan v tej januarski številki?   


Več prispevkov >>