Oznanila

Četrta podoba Trnovske cerkve je nastala v letih 1895 – 1944. Arhitekt Raimund Jeblinger iz Linza je leta 1895 izdelal nov načrt cerkve v romanskem slogu. Glavna zvonika so pozidali v kvadratnem tlorisu, nanju pa so posadili strmi koničasti strehi s križem. Vrh kupole je bila postavljena lanterna (turnček, srednji zvonik). Cerkev in zvonika sta se fasadirala po Jeblingerjevem načrtu. Prenovljena trnovska cerkev je bila slavnostno okrašena in neponovljivo lepo osvetljena. Med obema zvonikoma je bilo razpeto »Jagnje božje«. To je brez dvoma najlepša, sanjska podoba Trnovske cerkve, posneta najverjetneje leta 1907, ko je »o kresu 1907 zablestel lestenec«. Fotografije na razglednicah so nastale med leti 1896 in 1914, pred prvo svetovno vojno.

V torek, 5. decembra – na Miklavžev večer – bo v Finžgarjevi galeriji ob 20. uri odprtje razstave.

8. decembra bomo obhajali praznik Marijinega brezmadežnega spočetja. Nanj smo se pripravljali z devetdnevnico. Praznik in priprava nanj je zelo potrebna za današnji čas zmedenosti s teorijami spola.

V torek, 12. decembra, bo ob 19. uri priprava na sveti krst.

V petek, 15. decembra, se bo začela božična devetdnevnica. Za doživljanje božičnih skrivnosti je ta priprava zelo dobrodošla, posebej letos v letu, ki je posvečeno misijonski dejavnosti. Pričakujemo največjega misijonarja na svetu.

V sredo, 20. decembra, ob 19. uri bo med večerno mašo spokorno bogoslužje, priprava na sveto spoved, sledilo bo spovedovanje. Tudi ta dogodek je bistvo božičnega praznika. Naj bomo gostoljubni do Jezusa in ga sprejmemo v svojo »hišo«, da bo lahko pri nas prenočil in bo ostal dobrodošel.

V nedeljo, 24. decembra, bo Sveti večer. Ob mraku se bo zbrala družina in blagoslovila stanovanje, hišo in druge prostore, ob 19. uri bo prva božična maša z božičnim programom, po maši bo večerja za osamljene in brezdomce, polnočnica bo imela od 23.30 poseben božični program, ki mu bo sledila slovesna polnočnica. Ne pozabimo izobesiti slovenske zastave.

V ponedeljek, 25. decembra, bo praznik Jezusovega rojstva – Božič. Maše bodo ob 8. uri, ob 10. uri in ob 19. uri. V Domu Janeza Krstnika bo božična maša ob 15. uri. V tem tednu bodo božično-novoletne počitnice.

V torek, 26. decembra, goduje diakon sv. Štefan, ta dan je tudi Dan samostojnosti, na katero smo zelo ponosni.

Od 28. decembra do 1. januarja bo v Ljubljani Taizejsko srečanje mladih iz vse Evrope. Tudi naša župnija bo odprta za sprejem mladih. Pripravili bomo poseben program molitve v cerkvi, sprejeli bomo mlade na svoje domove in pokazali, kako gostoljubni smo in veseli, da naredimo nekaj lepega za Božje kraljestvo.

Drugi Sveti večer bo v nedeljo, 31. decembra. Ob 24. uri bo novoletna polnočnica. Praznujemo Novo leto, praznik sv. Družine. Večerna maša bo spremljana s klasično glasbo.

Za letošnje božično-novoletne praznike Vam želimo uspešno praznovanje Božjega učlovečenja in veselje, da lahko za Jezusa naredimo nekaj lepega, če ga priporočamo drug drugemu in ga sprejemamo z Njegovim sporočilom. Naj Vas misijonska misel in želja spremlja vse dni NOVEGA LETA 2024!   


Več prispevkov >>