Oznanila

V letu 2020 je bilo versko življenje in tudi verska praksa precej blokirana in zavrta. To odraža tudi silno borna verska statistika. Kljub temu poglejmo, kaj se je dogajalo v zakramentalnem življenju.

Štetja nedeljnikov nismo mogli izpeljati, ker je bil spomladanski in jesenski obisk odraz propagande, naj se v cerkev ne zahaja. Naša cerkev je bila vse dni ves dan odprta in tudi bogoslužja nismo opuščali. Vsak dan se nas je zbralo povprečno med dvajset in trideset. Bogoslužja so bila doživeta in spodbudna. Udeleženci so bili hvaležni, da smo jim omogočili občestveno praznovanje evharistije z Jezusom. Do prve prekinitve  smo imeli  en krst, poleti do jeseni še deset. Krščenih je bilo šest dečkov in  pet deklic. Šest krstov je bilo iz cerkvenega zakona, dva iz civilnega zakona in trije nezakonski.

Porok je bilo šest. Razen ene so bile vse v juniju in juliju. Ena tudi v planinah na Molički peči. Poroke so bile vse katoliške, ker so bili vsi ženini in neveste katoličani. Osem porok smo prenesli iz leta 2020 v leto 2021.

Smrti je bilo sedemdeset. Umrlo je petinštirideset žensk in petindvajset moških. Povprečna starost je bila 73,4 leta. Najpogostejši vzrok smrti je bil odpoved srca – 18 oseb, starostna oslabelost – 12 oseb, rak – 11 oseb in pljučnica – 5 oseb. Previdenih je bilo devetinštirideset smrti oseb, enaindvajset neprevidenih. Zaradi specifičnih razmer smo razdelili samo 20.150 hostij pri obhajilu.

Zahvaljujemo se gospodu Rafaelu Arriasu za pomoč pri pastoralnem življenju in gospodu Feliu Torra za skrb in povezanost z mladimi. Drugi programi in načrtovana dejavnost so bili prilagojeni.

Za tekoče leto 2021 bodite pozorni na Župnijski koledar. Kar boste sami želeli, bomo uresničili. Pobuda naj bo Vaša. Vsak predlog in vsako obliko srečanj bom podprl.

5. nedelja med letom (7. februarja) vabi k razmišljanju o Jezusovem obisku v shodnici, od koder je obiskal bolno Petrovo taščo. Njegov dotik z roko je ozdravljal. Moč, ki jo je dobil v shodnici, je obogatila množico ljudi, ki so se zvečer zbrali na dvorišču pred hišo. Ozdravljal je bolne in pomagal drugim trpečim z različnimi težavami. Čutil se je zopet izpraznjenega in ni mu kazalo drugega, kot da je šel in si z molitvijo zopet »napolnil akumulator«. Nam to kaj pove za naše osebno življenje?

6. nedelja med letom (14. februarja) zopet preseneča z ozdravitvijo gobavca. V teh primerih ni šlo predvsem za samo ozdravljenje, pač pa zato, da so njegova dela kazala, kdo je. Čudeži in njegova močna dela so ljudi napolnjevala z občudovanjem in preko teh znamenj so počasi spoznavali, da je Božji mož, morda je kdo že spregledal, da je prišel obljubljeni in pričakovani Mesija. Za nas je zelo pomembno, da se od njega učimo iskanja samote in priložnosti za molitev, brez katere je človekovo življenje prazno in brez moči.

V postni čas bomo vstopili v sredo, 17. februarja. To bodo lahko zares prave duhovne vaje. Kjerkoli bomo, karkoli bomo delali, v kakršnihkoli okoliščinah bomo živeli, povsod bomo lahko več molili, se postili in delali dobra dela. Prijaznost, odprtost do sočloveka, spoštovanje … bo najlepši post.

1. postna nedelja (21. februarja) nas vabi, naj gremo z Jezusom v puščavo, kjer bomo doživeli hudičeve zvijače in tolažbo angelov. V vsakem duhovnem boju je oboje navzoče. Človek napreduje predvsem takrat, ko zmaguje hudobijo in dobiva za to notranjo tolažbo in srečo. Zato je tudi naša moč v spreobrnjenju.