Oznanila


Moli, moli rožni venec ljubljeni slovenski krov, zvesto nad teboj počival bo Marijin blagoslov.

Ko je Ivan Cankar obiskal svojega brata duhovnika v Sarajevu, je bil z bratom povabljen na duhovniško dekanijsko srečanje. V danem trenutku je beseda nanesla na molitev. Ivan je iz žepa potegnil molek in navzoče vprašal: »Ali ga imate?« Bili so v nemajhni zadregi.

Ne vemo, če je Ivan molil rožni venec.  Ali ga imel le kot spomin na svojo mamo, ki jo je imel zelo rad? Ali je bil kakšen drug razlog, da ga je nosil pri sebi. Skratka, imel je svoj odnos do molitve. 

Danes ima vsak Slovenec svojo izkušnjo in svoj odnos do molitve rožnega venca. Eni bi komaj znali povedati, kaj je to. Drugi imajo molek obešen okrog ogledala v avtu, ker se jim zdi kot neke vrste amulet, ki naj bi jih varoval pred nesrečo. Morda so ga dobili v dar, ko so dali avto blagoslovit. V roke ga nikdar ne vzamejo. Nekateri se spominjajo svojega otroštva, ko so ga v družini še molili, sami pa niso napredovali do globljega odnosa. Velik blagoslov za narod so tisti, ki se vsak dan zbirajo k tej molitvi bodisi v cerkvi ali drugod. Še posebej dragoceni so molivci rožnega venca v bolnišnicah, v domovih ostarelih in drugih ustanovah. Če bi postavili vprašanje, kako danes najlažje pomagamo Sloveniji iz kaosa in drugih zapletenih zagat k bolj normalnemu življenju, je odgovor molitev. Slovenci premalo molimo.

Če vas zanima, kje so začetki te oblike molitve in na kakšno raven jo lahko uvrstimo, moramo reči, da to molitev imenujemo Marijin psalter. Mnogi redovniki in redovnice so v raznih bratovščinah radi ponavljali pozdrav angela Gabrijela Mariji in pri tem premišljevali dogodke, ki jih je Marija občutila ob raznih dogodkih Jezusovega življenja.

Uporaba vrvice in na njej nabranih določeno število jagod izvira iz praktične potrebe. Menihi na gori Atos so uporabljali tak način, le da so imeli na vrvici mnogo več jagod. Sedanjo obliko je molitev rožnega venca dobila z objavo preurejenega Rimskega brevirja pod papežem Pijem V. leta 1568.

Rožni venec ima izredno vzgojno vrednost. Že sam po sebi je učinkovita šola življenja v Kristusu ob Marijinem vodstvu. Molitev je tako svetopisemska, da jo nekateri imenujejo kar evangelij po Mariji.

Deseti mesec je vsako leto vabilo in praktična vaja v šoli molitve rožnega venca. Vabljeni smo, da naredimo odločitev: ali vsakdanja udeležba te molitve v cerkvi  ali skupna molitev vsak dan v družini ali osebna molitev v trenutkih, ki so nam dani na voljo … Stopimo v službo molitve za naš narod, ki je tako zelo zgubljen.

10. oktobra bo v okviru večerov Pod paviljonom predstavitev knjige Pokliči me, ki opisuje plodovito delo duhovnika eksorcista Marijana Arharja. Pogovor z avtorico knjige Heleno Reberc bo vodila Barbara Sosič. Zapela bo Lidija Sušnik. Sledil bo ogled filma Kraljica miru Davida Sipoša.

17. oktobra ob 10. uri bo praznovanje obletnic krstov. Starše vabimo k zahvali za ta neizmerni Božji dar, ki je bil podarjen otrokom.

7. novembra – na Zahvalno nedeljo – bomo ob 10. uri praznovali obletnice porok. Zakonci, lepo pripravite ta dogodek!

Na naslovnici: cerkev sv. Jožefa v Celju, foto Urša Sreš


Več mesečnih oznanil >>